Rast kredita u eurozoni usporio u martu

Eurozona

Rast kredita kompanijama i domaćinstvima u eurozoni usporio je u martu, pokazali su u ponedjeljak objavljeni podaci Evropske centralne banke (ECB), potencijalno signalizirajući da su banke odlučile da ograniče kreditiranje u kontekstu slabljenja ekonomskih aktivnosti.

Krediti kompanijama porasli su u martu 3,5 posto, nakon 3,8-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu. Time su znatno usporili u odnosu na prošlogodišnji septembar kada su uvećani 4,3 posto, najviše u postkriznom razdoblju.

Rast kredita domaćinstvima porastao je 3,2 posto, nakon 3,3-postotnog rasta u februaru, pokazali su podaci ECB-a.

Zbog naglog usporavanja ekonomskog rasta pod uticajem slabe izvozne potražnje za industrijskim proizvodima, ECB je odgodio planiranu normalizaciju monetarne politike, najavljujući umjesto toga dodatne podsticajne mjere za zajmodavce kako bi podstakao kreditiranje i podupro još uvijek krhku ekonomiju.

Strahujući da će banke zbog slabijeg ekonomskog rasta ograničiti ponudu kredita, ECB je najavio novi program ultrajeftinih kredita namijenjenih zajmodavcima koji bi trebalo usmjeriti taj novac u realnu ekkonomiju i time kompanijama osigurati novac potreban za investicije, podsjeća Reuters.

Odvojeni izvještaj ECB-a je pokatzao i snažniji rast novčane mase u opticaju (M3) u prošlom mjesecu, za 4,5 posto. U februaru je taj pokazatelj, koji često pouzdano signalizira nivo aktivnosti u predstojećem razdoblju, porastao 4,3 posto.