EU sprema kaznu grupi banaka zbog manipulisanja valutom

Evropski regulatori za zaštitu tržišne utakmice spremaju se da izreknu novčane kazne grupi od sedam banaka zbog manipulacija valutnim kursevima na finansijskim tržištima, kazala su dva upućena izvora.

Grupa banaka uključuje Barclays, Citigroup, HSBC, JPMorgan, Royal Bank od Scotland (RBS), UBS i jednu malu japansku banku, naveli su izvori u četvrtak.

Regulatori će im umanjiti kazne za 10 odsto, s obzirom da su priznale malverzacije, dodajuti izvori. U Credit Suisse-u, međutim, tvrde da nisu našli dokaze manipulacija deviznim kursevima i osporavaju optužbu evropskih regulatora.

Nije jasno hoće li Evropska komisija uspjeti da na vrijeme zaključi istragu kako bi u sljedećim sedmicama mogla izreći kaznu toj švajcarskoj banci.

Brisel istražuje slučaj navodnih manipulacija deviznim kursevima već šest godina i može izreći kazne u visini do 10 odsto globalnog prihoda kompanije ako se dokaže da je prekršila evropske zakone o konkurenciji.

U Evropskoj komisiji nijesu željeli da komentarišu informaciju o kaznama.

Nisu bili voljni za komentar ni u Barclaysu, Citigroupu, JP Morganu, RBS-u i HSBC-u.

EU bi mogao da rastegne postupak izricanja kazni na nekoliko sedmica umjesto da ih sve objavi u jednom danu, kažu izvori.

Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JPMorgan, Royal Bank of Scotland i UBS postigli su nagodbu s američkim vlastima u slučaju namještanja valutnih kurseva u neformalnim razgovorima bankara na Internetu. Američki regulatori odrezali su im kazne ukupne vrijednosti 2,8 milijardi dolara, podsjeća Reuters.