PSA kupuje Jaguar Land Rover?

Procurili su dokumenti koji ukazuju na namjeru francuske PSA grupacije da kupi britanski Jaguar Land Rover (JLR).

Insajderi iz JLR tvrde da se “stvari kreću brzo iza zatvorenih vrata”, dok portparol PSA kaže da će kompanija “razmotriti akviziciju ukoliko se ukaže prilika”.

Ipak, čelnici obje kompanije su izričito demantovali navode o spajanju.

I predstavnici indijske kompanije Tata, koja je većinski vlasnik JLR, ističu da su glasine o prodaji netačne.

PSA, pod čijim okriljem posluju Peugeot, Citroen i Opel ima sjedište u Velikoj Britaniji udaljeno 40 kilometara od sjedišta JLR.

Francuski konzorcijum posjeduje fabriku u Britaniji otkako je kupio njemački Opel, koji se na Ostrvu prodaje pod brendom Vauxhall.

PSA, čiji je suvlasnik Vlada Francuske sa 13,68 odsto akcija, zabilježio je veliki uspjeh otkako je preuzeo Opel/Vauxhall od General Motorsa.

Opel/Vauxhall je ostvario profit od 859 miliona evra tokom 2018, poređenja radi pod GM je bio u gubitku od 257 miliona 2016.

Glasine o prodaji JLR pokrenuli su loši poslovni rezultati kompanije koja je u posljednjem kvartalu prošle godine zabeležila gubitak od 315 miliona evra, a to je smanjilo vrijednost imovine za 3,5 milijardi evra.

Nedavni uspjeh električnog Jaguar I-Pace i novog Rane Rover Evoque su značajno uticali na porast profita kompanija, kao i uvođenje hibridnih modela, ali su nove ekološke norme i ekonomski “rat” sa Kinom uslovili pad prodaje modela poput Jaguar XE i Land Rover Discovery.

U međuvremenu, PSA traži partnera za proboj na američko tržište, pa se spekuliše o saradnji sa FCA i GM.