Svjetsko tržište istraumirano trgovinskim ratom

Svijet

Nervoza oko američko-kineskog trgovinskog rata prelila se na svjetska tržišta, pa su samo prošle nedelje investitori povukli 20,5 milijardi dolara vrijedne imovine iz dionica preusmjerivši ih u obveznice, objavila je Banka Amerike (Bank of America Merrill Lynch).

Bijeg iz dionica podstaknuo je američki predsjednik Donald Tramp prijetnjom da će znatno podići carine na uvoz kineske robe u SAD u vrijednosti 200 milijardi dolara.

U SAD su prošle nedelje investitori povukli iz dionica oko 14 milijardi dolara, ubjedljivo najveći iznos od kraja januara, ističe se u izvještaju.

„Povlačenje iz rizične imovine od 1. maja prekinuo je period obilnih ulaganja u dionice, a podstakla ga je pooštrena monetarna politika američke i kineske centralne banke, a ove nedelje dodatno pogoršala trauma oko trgovine“, navodi američka banka.

Posledična rasprodaja na tržištima i pad cijena izbrisali su oko dva biliona dolara vrijednosti dionica širom svijeta.

Tražeći sigurne luke za zaštitu imovine investitori pojačano ulažu u obveznice koje su privukle 7,3 milijarde dolara.

Ta kategorija imovine, inače, kontinuirano bilježi neto priliv kapitala unazad godinu i po dana. „Trgovinski rat praćen carinama na sve vrste proizvoda u trgovinskoj razmjeni SAD i Kine gurnuće svjetsku privredu u recesiju“, upozorila je banka u zasebnoj bilješci klijentima.