Masovna kupovina zlata nikad nije dobar znak

Eurozona

Viši savjetnik njemačke vlade Lars Feld upozorio je na usporavanje njemačke privrede i skrenuo je pažnju i na Italiju, predviđajući moguće prelivanje problema i na druge zemlje eurozone.

Feld je u razgovoru za Bi-BiSi iskazao strah od moguće nove finansijske krize u Evropi, prenijele su juče agencije.

Njemačka vlada očekuje rast od svega 0,5 odsto u ovoj godini dok je samo unazad par mjeseci očekivala rast od 1,8 odsto. Među glavnim razlozima sniženih prognoza izdvaja se proizvodni sektor kojeg pritiskaju brojni problemi. Italija, ipak, svim snagama pokušava da ukloni prijetnju nove recesije, vodeći bitku s visokim javnim dugom i bankarskom krizom, zbog čega je i dalje ranjiva, upozorava viši savjetnik njemačke vlade u razgovoru za Bi-Bi-Si.

Zbog planirane veće budžetske potrošnje poreskih prihoda italijanski budžetski manjak i javni dug naglo rastu i na putu su da premaše najviše dopuštee nivoe u Evropskoj uniji, dodatno narušavajući finansijsku vjerodnostojnost zemlje. Euroskeptična vlada u Rimu opterećena je javnim dugom u visini 132,2 odsto BDP-a, prema podacima Eurostata za 2018. veći dug ima samo Grčka. Zabrinutost zbog tako visokog duga mogla bi pojačati pritisak na italijanski finansijski sistem.

Bankarski sistem u Italiji nije siguran koliko bismo priželjkivali. Teškoće bi se mogle proširiti na druge zemlje posebno iz italijanskog bankarskog sistema na one drugih zemalja. Prije svega, valja ipak upozoriti na opasnost širenja problema iz italijanske vlade na čitav tamošnji bankarski sistem naglasio je Feld u razgovoru za Bi-BiSi. To bi moglo izgledati kao nova kriza u eurozoni, zaključuje. U prošle tri godine pomoć je već zatražilo sedam italijanskih banaka, podsjeća Feld. Njega brinu i rizici koji prijete najvećoj ekonomiji u eurozoni.