Objavljen javni poziv za prodaju Komercijalne banke

Banke

Ministarstvo finansija Vlade Srbije jutros je objavilo javni poziv za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za prodaju Komercijalne banke, u kojoj je država većinski vlasnik.

Kako se navodi u oglasu, rok za dostavljanje izjava je 21. jun, a prema dogovoru sa Međunarodnim Monetarnim Fondom (MMF) banka do kraja godine treba da bude prodata.

Od budućeg kupca traži se da se bavi bankarskom djelatnošću u posljednje tri godine i da je vrijednost ukupne aktive, koja se odnosi na bankarsku djelatnost, veća od milijardu eura na kraju 2018. godine.

To može biti neko ko je prikupio 500 miliona eura u posljednjih 10 godina, ili onaj ko upravlja imovinom vrijednom najmanje milijardu eura ili pak da je investitor u posljednjih 10 godina kroz minimalno učešće u kapitalu od 20 odsto u najmanje jednoj bankarskoj grupi, čija je aktiva iznosila više od milijardu eura, piše Blic.

“Skreće se pažnja da je Republika Srbija vlasnik 41,75 odsto ukupnog broja običnih akcija i da će tokom tenderskog postupka steći dodatnih 41,47 odsto običnih akcija od EBRD, IFC DEG i Svedfonda, na osnovu obavezujućeg ugovora o sticanju relevantnih akcija od ovih međunarodnih finansijskih institucija”, navedeno je u Javnom pozivu.

Drugim riječima, država će kupiti njihove akcije bez obzira na to koliko će ona cijenu postići na tenderu za objedinjeni paket akcija.

Kako je Blic Biznis nedavno pisao, interesovanje za kupovinu Komercijalne banke, koja je po mnogim poslovnim performansama među najboljim bankama u Srbiji, je veliko. U pitanju je nekoliko domaćih i stranih investicionih kompanija. Pojedine među njima bave se isključivo bankarstvom godinama unazad, a među potencijalnim kupcima su i investicioni fondovi koji posluju u različitim djelatnostima, a između ostalog se bave i bankarstvom.

Tržišna vrijednost Komercijalne banke je oko 400 miliona eura. Banka u Srbiji ima 202 filijale i ekspoziture sa ukupno 2.770 zaposlenih, a banka posluje i u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori. Država je vlasnik 41,7 odsto akcija u Komercijalnoj banci, EBRD 24,4 odsto a Fond Svjetske banke 10,1 odsto akcija.

Banka je prošle godine napravila najbolji finansijski rezultat u posljednjih deset godina i zabilježila rekordni profit od 71 milion eura. Kada je u pitanju stabilnost poslovanja, karakteriše je natprosječna likvidnost i kapitalizovanost. Vrijednost akcije ove banke je na Beogradskoj berzi od početka godine skočila za oko 60 odsto.