Cijene nafte oštro pale

Berza

Na svjetskim su tržištima cijene nafte oštro pale i protekle nedjelje, druge za redom, jer trgovinski sukob između SAD-a i Kine povećava rizik od recesije, što bi smanjilo potražnju za energentima, a ulagače je uznemirila i prijetnja SAD-a da će uvesti carine na uvoz iz Meksika.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle nedjeje pala 6,1 posto, na 64,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 8,8 posto, na 53,50 dolara.

Cijene nafte našle su se pod snažnim pritiskom krajem prošle nedjelje kada je predsjednik SAD-a Donald Trump poručio da će od 10. juna uvesti carine od 5 posto na sav uvoz proizvoda iz Meksika, a potom će ih postupno povećavati do 25 posto sve dok Meksiko ne zaustavi prelazak nelegalnih imigranata preko granice.

Takav potez niko nije očekivao, pa su ulagači bili šokirani.

“Odluka, razumljivo, izaziva strah kod investitora. Američke rafinerije dnevno uvoze oko 680.000 barela meksičke nafte. Carine od pet posto povećale bi njihove troškove za dva miliona dolara dnevno”, tumače u PVM-u.

Trgovci naftom ionako su zabrinuti zbog trgovinskog rata između SAD-a i Kine, koji bi mogao izazvati usporavanje rasta globalne ekonomije, a mnogi analitičari smatraju i da bi mogao biti okidač recesije.