“High street banke” će morati da se mijenjaju ili će izumrijeti

Banke

Četvrtina Velike Britanije (25%) vjeruje da će “high street banke” biti ‘mrtve’ za pet godina, prema novoj studiji koju je sproveo Contis, pružatelj rješenja za bankarstvo i plaćanja.

Čak 40 posto milenijalaca (25-44 godine) vjeruje da će “high street banke” (velike banke sa velikim brojem podružnica) umrijeti upravo sada ili će se to dogoditi u roku od pet godina. Ali, poziv za inovacije je glasan i jasan; 68 posto potrošača zahtijeva pristup istom nivou digitalnih usluga koje pružaju banke izazivači.

Istraživanje, nezavisno provedeno među više od 2.000 potrošača, pokazuje da velike banke još uvijek imaju naslijeđe povjerenja koje im može kupiti vrijeme u odnosu na nove banke izazivače; 60 posto potrošača ima povjerenje u “high street banke” u odnosu na samo 30 posto njih koje vjeruje u izazivače. Međutim, izazivači očigledno vode put promjeni bankarskog ponašanja: 22 posto potrošača želi da upravlja novcem potpuno digitalno, u aplikacijama ili na internetu, a gotovo trećina želi koristiti digitalne metode plaćanja za sve što mogu (31%) .

Međutim, uprkos visokom nivou povjerenja u uspostavljene pružaoce bankarskih usluga, pedeset posto bi još uvijek razmislilo o prelasku.

Sa spekulacijama da velike tehnološke marke mogu preći na tržište bankarstva i plaćanja, nedavnim najavama Appleovog lansiranja Apple kartice u SAD-u ovog ljeta, te Facebookovom najavom da će lansirati GlobalCoin 2020. godine, potrošači još ne vjeruju brendovima Silicijumske doline u pružanju bankarskih usluga; oni koji ne vjeruju u ideju nadmašuju one koji im žele dobrodošlicu – 48 na prema 33 posto. Iznenađujuće je da samo polovina (54%) milenijske generacije osjeća određenu pozitivnost prema tome.

Flavia Alzetta, izvršna direktorica Contisa, objasnila je: “Postoji povjerenje u etablirane banke “high street banke”, ali naše istraživanje pokazuje da vrijeme ističe. Etablirane banke moraju brzo prihvatiti inovacije koje pionirske banke postižu brzo i brzo mijenjaju očekivanja potrošača. Pobjednici će biti kompanije koje će slušati kupce i donositi izbor. “High street banke” moraju slušati i inovirati, ili umrijeti, a vrijeme je od suštinske važnosti”.

Contis vjeruje da je put naprijed za tradicionalne banke sve više u partnerstvu s okretnim FinTech-ovima koji nisu ograničeni naslijeđenom tehnologijom, sistemima, infrastrukturom ili kulturom.

Podaci koji stoje iza ove analize potiču iz istraživanja više od 2.000 potrošača koje je nezavisno sproizveo Contis Censuswide, konsultant za istraživanje tržišta. Istraživanje je sprovedeno u periodu od 3. do 7. maja 2019. godine. Uvid je došao prije Money 20/20, najveće FinTech konferencije u Evropi, gdje Contis nastupa.