Sve više evropskih trgovaca koji prihvataju Alipay sistem plaćanja

Valuta

Alipay je napravio veliki iskorak u Evropi, zahvaljujući kineskim turistima koji u sve većem broju hrle u taj region, kaže direktor evropskog odjeljenja firme.

Roland Palmer, direktor evropskog odjeljenja Alipaya, u izjavi za TV mrežu CNBC, naveo je da je ta kompanija prošle godine utrostručila broj evropskih trgovaca koji prihvataju Alipay onlajn i mobilni sistem plaćanja, dodajući da njihov broj sada iznosi “više desetina hiljada”.

“Govorimo o desetinama hiljada trgovaca koji su zaista ushićeni zbog mogućnosti da im Alipay obezbedi pristup bogatim potrošačima, kao i onima iz srednje klase koji putuju kako bi obišli svet i koji žele da kupe poznate evropske brendove”, rekao je Palmer na jednoj konferenciji u Amsterdamu.

Alipay je u vlasništvu kompanije Ant financial, privatnog kineskog tehnološkog diva, čija je vrednost prošle godine iznosila 150 milijardi dolara. Palmer je rekao i da platforma za plaćanje Alipay ima “oko milijardu” aktivnih korisnika, te da 55 zemalja u svijetu trenutno prihvata Alipay, od čega čak 29 u Evropi.

Kineski potrošači su među onima koji su najbrže usvojili digitalna plaćanja, navodi CNBC, i podseća na jednu analizu iz 2018. koja je pokazala da čak 83 posto kineskih potrošača obavlja plaćanja ili transfer novca preko svojih mobilnih telefona.