Milijarderi napuštaju Njujork i sele se u Majami

Milioneri

Sve više bogatih Njujorčana odlučuje da spakuje kofere i da Veliku jabuku zamijene sunčanim Majamijem

Ne samo oni, već i bogataši iz ostalih saveznih država s visokom stopom poreza, poput Nju Džersija, Kalifornije i Ilinoisa, dižu sidro i sele se na Floridu kako bi iskoristili benefite države koja ne oporezuje primanja.

Novinarka Biznis Insajdera provela je tri dana u Majamiju kako bi provjerila šta tačno, osim poreske oaze, privlači bogataše upravo u Majami.

Istražila je tako ekskluzivna ostrva, raskošne vile smještene uz more, kao i penthaus vrijedan vrtoglavih 48 miliona dolara, a provela je i poslijepodne na ostrvu Fišer, jednoj od najpopularnijih destinacija za bogate Njujorčane, koja je ujedno i najbogatija lokacija u SAD s projsečnim godišnjim primanjima od 2,2 miliona dolara.

Trampova revizija poreskog sistema iz 2017. posebno je pogodila bogate vlasnike kuća u državama sa ionako visokim porezima kao što su Njujork i Kalifornija.

Velika ušteda
Prema novom zakonu, Njujorčanin koji zarađuje 10 miliona dolara godišnje i ima jednako vrijednu nekretninu, uštediće  1,2 miliona dolara na porezu ako se preseli na Floridu.

Osim znatne uštede na porezu, luksuzne nekretnine u Majamiju uglavnom dolaze s puno više stambene površine, luksuznim bazenima, prostorom na otvorenom i često su smješteni uz prostrane plaže. Sve je to u Njujorku vrlo rijetko.

Recimo, penthaus u Majami Biču po cijeni od 48 miliona dolara nudi više od 1000 kvadrata na tri sprata, kao i terasu od 185 kvadrata i privatni bazen. S druge strane, 58,5 miliona dolara vrijedan apartman u Njujorku, ima svega 580 kvadrata životnog prostora na jednom spratu, i to čak nije na vrhu zgrade. Iako je više od 10 miliona dolara skuplji, nema ni privatnu terasu.

Luksuzne nekretnine

Oba stana su luksuzne nekretnine, pa se ne može reći da je jedan bolji od drugoga, ali činjenica je da ćete za manje novca dobiti znatno više prostora u Majamiju nego Njujorku. Dodatno, iako i Njujork ima plaže, u Majamiju su one znatno pristupačnije, a i temperatura mora je viša na Floridi.
Majami se tako čini kao savršeno utočište za bogataše, iako mnogi naučnici upozoravaju da bi zbog klimatskih promjena i podizanja nivoa mora, taj grad kroz 80 godina mogao biti djelimično pod vodom, pa bi u njemu moglo da postane nemoguće živjeti.

Elita ne razmišlja unaprijed

Ipak, čini se da elita ne razmišlja toliko unaprijed, luksuzni domovi prodaju se bez problema, a agenti za nekretnine objašnjavaju da “ljudi nisu previše zabrinuti za budućnost”.
– Moji klijenti ne donose odluku o kupovini nekretnine na temelju toga što bi se moglo dogoditi za 100 ili više godina – kazala je ranije za Business Insider Dina Goldentajer, izvršna direktorica prodaje u agenciji za luksuzne nekretnine Daglas Eliman u Miamiju.
– Oni naprosto žele da uživaju u svom bogatstvu sa svojim porodicama u svojim luksuznim domovima.