Trgovinski sukobi u 2018. godini ojačali globalnu ulogu eura

Valuta

Strah od trgovinskih sukoba, sankcije i izazovi multilateralnom poretku doprinijeli su u 2018. godini oporavku korištenja eura širom svijeta, izvijestila je u četvrtak Evropska centralna banka (ECB).

Na to je prvenstveno uticala promjena udjela u globalnim deviznim štednjama u kojima se smanjuje udio dolara, što ide na ruku euru, budući da je on druga najčešće korištena valuta, kao i druga najlikvidnija valuta za investitore, izjavio je član uprave ECB-a Beonit Coeure.

Osim trgovinskih napetosti, euru su ppomogle i reforme unutar eurozone, koje su imale za cilj da osnaže ekonomsku i monetarnu uniju između članica, stoji u godišnjem ECB-ovom izvještaju o globalnoj ulozi eura.

Euro je 2018. godine činio oko 20,7 posto globalnih deviznih rezervi, mjerenih stalnim valutnim kursevima, što je za 1,2 postotna boda više u odnosu na prethodnu godinu.

U međuvremenu, dolar je ostao vodeća valuta, no udio mu se smanjio na 61,7 posto, što je najniži nivo udjela od uvođenja eura prije 20 godina.

“Neke centralne banke možda su počele razmatrati smanjenje svojih pozicija u financsjskoj imovini izloženoj rizicima unilateralnih poteza”, priopćio je ECB.

Rusija, jedna od zemalja s najvećim deviznim rezervana, prodala je 2018. godine 100 milijardi dolara nakon novog kruga američkih sankcija, a umjesto toga je kupila 90 milijardi dolara vrijedne eure i kineske juane.

Centralna banka je takođe ustanovila da je udio novog duga denominovanog u eurima od izdavača izvan eurozone prošle godine porastao za 2,5 procenata, na 22,7 posto, dok je udio dolara smanjen za osam procenata, na nešto niže od 61 posto.

U međunarodnim plaćanjima roba i usluga, udio u eurima ostao je stabilan.

Gledajući u budućnost, o međunarodnoj ulozi eura trebale bi odlučivati tržišne snage, kazao je Coeure, iako ga ECB može poduprijeti “u tehničkom području”.

“Na primjer, podržavanje integracije evropskih plaćanja, što može olakšati, ubrzati i pojeftiniti međunarodnim ulagačima korištenje imovine denominovane u eurima”, objasnio je.

U međuvremenu, jačanje ekonomske i monetarne unije između zemalja članica eurozone takođe bi trebalo pružiti temelj za rast korištenja valute na globalnom nivou.