Uvođenje eura: Hrvatska šalje pismo namjere za pristupanje ERM II

Region

Hrvatska vlada sljedeće sedmice želi da podnese  pismo namjere o pridruživanju Evropskom kursnom mehanizmu II (ERM II), izjavio je u srijedu premijer Andrej Plenković.

“Trebalo bi da pošaljemo pismo namjere sredinom sljedeće sedmice”, kazao je Plenković javnoj televiziji HRT.

Plenković je govorio o nedavnoj posjeti Evropskoj centralnoj banci gdje je o prihvatavanju hrvatske strategije razgovarao sa prvim čovjekom Mariom Draghijem, potpredsjednikom Evropske komisije za euro, Valdisom Dombrovskisem, predsjednikom Eurogrupe Mariom Centenom i predsjednikom radne grupe Eurogrupe (EEZ) Hans Vijlbriefom.

“Sva četverica su ključni ljudi u kontekstu prihvaćanja našeg pisma putem kojeg činimo prvi korak da postanemo dio onoga što se naziva Evropski kursni mehanizam II”, kazao je Plenković.

“Mislim da smo proveli vrlo dobre konsultacije s Evropskom centralnom bankom i Komisijom, navodeći nekoliko reformskih područja na kojima ćemo raditi u nadolazećim godinama”, dodao je.

Ranije ovog mjeseca, Plenković je izjavio novinarima u Briselu da vjeruje kako bi se Hrvatska mogla pridružiti ERM II za oko godinu dana.

Očekuje se da će cijeli proces pridruživanja eurozoni potrajati najmanje četiri godine, uključujući i dvogodišnji obavezni boravak u ERM II.

U maju je Hrvatska služzvanično beno zatražila uspostavljanje bliske saradnje s Evropskom centralnom bankom (ECB) o nadzoru banaka u zemlji u okviru Jedinstvenog nadzornog mehanizma (SSM). Uspostava bliske saradnje na nadzoru banaka dio je koraka koje zemlja treba preduzeti za ulazak u ERM II, saopštila je centralna banka zemlje.