Facebook kripto planovima podigao na noge banke u eurozoni

Eurozona

Eurozona bi mogla imati sistem plaćanja koji će dijeliti sve banke u Uniji do kraja 2020. godine, kako kažu iz industrije.

Plaćanja u realnom vremenu vrše su u valutnom bloku 19 zemalja od 2017. godine, ali samo se polovina banaka eurozone pridružila shemi u okviru tih transakcija i uglavnom se koriste za domaća plaćanja.

Projekat bi se sada mogao ubrzati jer je banke pogodila vrućina novih konkurenata kao što je Facebook, koji je prošle sedmice predstavio plan za kriptovalutu koja bi nudila uplate korisnicima širom svijeta.

“Sat otkucava”, rekao je Etienne Goosse, generalni direktor Evropskog platnog vijeća (EPC), okupljajući velike evropske banke, uključujući španski Santander, Deutsche Bank i francusku Societe Generale.

Goose je kazao da bez obzira na uspjeh Facebooka s njegovim prelaskom na plaćanja, velike tehnološke kompanije su tu da ostanu, a bankama je potrebno brže kretanje.

Rekao je da velike tehnološke kompanije imaju prednost što su globalne, za razliku od fragmentirane evropske bankarske industrije.

“Potrošači traže izvrsno rješenje”, rekao je Goose kada su ga pitali o uticaju Facebookovog plana za kripto valutu Libra. “Dakle, nemamo vremena”.

Šezdeset posto zajmodavaca i pružalaca platnih usluga u eurozoni prihvatilo je EPC standard za instant plaćanja, kazao je Goose, dodajući kako bi se to moglo proširiti na sve banke do kraja 2020. godine.

Bez potpune pokrivenosti, neki klijenti banaka mogli bi doživjeti neuspjehe u transakcijama, što bi smanjilo povjerenje u novu uslugu, izjavio je drugi dužnosnik EPC-a…