Rat u kome niko ne pomišlja da izgubi izrodiće dva zasebna tehnološka svijeta

Svijet

Konsultantska kompanija Boston Consulting Group iznijela je analizu prema kojoj trgovinski rat koji se trenutno odvija između Kine i SAD-a, može da ostavi velike posljedice na tehnološkom planu.

Iako znaci “pomirenja” između dvije velesile nisu baš vidljivi, glavni problem ostaje na polju visoko-tehnološke industrije. Već sada se veoma jasno vidi da se kineske i američke tehnološke kompanije sukobljavaju u Indiji, Evropi i u Latinskoj Americi. Drugim riječima, gotovo cijeli svijet žje već sada poprište ove “bitke”.

Tehnološka dominacija je tema do koje ni jedna od dve države ne želi da odustane i, ako se nastavi ovakav razvoj događaja, može se desiti da će to u budućnosti dovesti do razvoja dva potpuno nezavisna tehnološka ekosistema.

Takva podjela mogla bi, makar u teoriji, da utiče i na globalne tehnologije kao što je, prvenstveno, Internet, jer bi se stvorile paralelne institucije, pa čak i pravila i propisi koji se zasnivaju na različitim pravilima.

U tom kontekstu, analitičari iz BCG-a smatraju u šali da bi Internet mogao da promijeni ime u “Splinternet”.

Ukoliko dođe do razvoja dva nezavisna tehnološka pravca, stanje je trenutno takvo da Kina teško može da se nada “pobjedi”, bar u narednih nekoliko godina.

Iako u Kini postoje globalni tehnološki giganti kao što je Huawei, najveći procenat tehnološkog tržišta ipak drže kompanije sa zapada, većinom iz SAD-a. Kineske kompanije se šire na ostatak svijeta, ali taj napredak u ovom trenutku nije dovoljan za njihovu tehnološku dominaciju.