Huawei operativni sistem će biti brži od Androida, ali i od macOS-a

Mobilni

Kada su počeli Huaweijevi problemi s američkom Vladom i zabranom kupovine američkih tehnologija iz kompanije je stigla vijest kako već par godina rade na zamjenskom operacijskom sistemu za svoje mobilne uređaje, uključujući u to i njihove lap top računare.

Riječ je o Huaweijevom operacionom sistemu HongMeng OS, koji će na pojedinim tržištima nositi naziv ARK OS. Već neko vrijeme se zna kako će ova alternativa Googleovom Androidu moći da pokreće i aplikacije koje su izvorno pisane za Android. Zadnjih mjeseci stizale su različite informacije o ovom OS-u uključujući i one koje su govorile kako je HongMeng OS osjetno brži od Androida, i do 60%.

Taj navod je ovih dana potvrdio i sam CEO kompanije Huawei, Ren Zhengfei, u intervjuu za francuski časopis LePoint. Zhengfei je ponovio kako će njihov OS biti brži od Googleovog, ali je i dodao kako će biti brži i od Appleovog macOS-a, jer će u softverskoj obradi podataka kasniti manje od 5 ms. Najzanimljiviji dio intervjua je zapravo onaj u kojem Zhengfei otkriva gdje će se HongMeng OS koristiti. Osim u od ranije poznatim uređajima poput telefona i lap top računara, Huaweijev OS pogoniće i routere, tablete, ali i servere u podatkovnim centrima.

Iako je SAD nedavno ublažio svoj stav oko prodaje američkih tehnologija kineskim kompanijama u Huaweiju su odlučili nastda nastave aviti s razvojem vlastitog OS-a, iz razloga što žele u budućnosti manje zavisiti od Google-a. Tako je barem izjavio njihov CEO u intervjuu za časopis LePoint.