Planeta Zemlja ušla u ekološki dug, već potrošen godišnji resursi

Svijet

Na dan kada su tigrovi slavili dan, a Etiopljani zasadili stotine miliona stabala – planeta Zemlja je ušla u ekološki dug. Tog 29. jula 2019. populacija je potrošila više prirodnih resursa nego što će ih planeta proizvesti u ovoj godini.

Poznat kao Dan ekološkog duga, ovaj događaj je nastupio najranije od kada je počeo da se obilježava 1970-ih godina.

„Dan ekološkog duga se izračunava na osnovu toga koliko je na planeti dostupne vode, šuma, metala i ostalih resura i toga kojom brzinom se troše”, kaže za BBC na srpskom profesor Ante Vujić sa Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

„Ako sve resurse uzmemo kao glavnicu koja nam je na raspolaganju u toku jedne godine, kada je premašimo, nastaje ekološki dug.”

Tako od danas svjetska populacija koristi resurse koje će planeta moći da proizvede tek naredne godine,

Mreža za globalni ekološki otisak izračunava kog dana populacija postaje ekološki dužna.

Ta mreža je izračunala da čovečanstvo trenutno koristi prirodu 1,75 puta brže nego što ekosistem planete može da se regeneriše.

To znači da nam je da bismo bili na „nuli” potrebno 1,75 Zemlje.

„Imamo samo jednu Zemlju – to je konstekst koji definiše ljudsko postojanje. Ne možemo da koristimo 1,75 planete bez destruktivnih posledica”, rekao je Matis Vakernagel, saopštila je Mreža za globalni ekološki otisak čiji je on osnivač.

Ta mreža je izračunala i da bi za život svjetske populacije na način na koji žive recimo Amerikanci, bilo potrebno pet Zemalja.