Recesija prijeti i Švajcarskoj

Svijet

Globalno ekonomsko usporavanje, koje je zemlje poput Njemačke približilo recesiji, širi se i na Švajcarsku koja je ranije bila otporna, pokazali su podaci švajcarskih inženjerskih kompanija.

Ovaj sektor je danas izvijestio o oštrom padu narudžbina, prihoda i izvoza tokom prvog polugodišta, jer je tražnja na ključnim tržištima pala, dok se trgovinski rat između SAD i Kine intenzivirao.

Situacija među kompanijama za mašinski i elektro inženjering se „još drastičnije pogoršala”, poručuju iz industrijske grupacije Svismem, a prenosi agencija Rojters.

Iz iste grupacije navode da su nove porudžbine pale za 12,5 odsto u odnosu na godinu ranije.

Prodaja u prvom polugodištu pala je 1,9 odsto, dok je izvoz bio za 1,0 odsto manji.

„Postoje brojni signali slabljenja globalne ekonomije, kao što su globalni trgovinski rat koji više pogađa male zemlje od velikih, i brojne neizvjesnosti u eurozoni, što je dovelo do jačanja švajcarskog franka”, rekao je Hans Hes, predsjednik Svismem-a.

„To je opasna kombinacija”, ocjenjuje on za Rojters.

Kompanije u Švajcarskoj, jednoj od najsnažnijih evropskih ekonomija, takođe se suočavaju sa problemima zbog švajcarskog franka, koji je nastavio svoju uzlaznu putanju prema euru u trenutku kad su se povećali politički rizici.

Franak se trenutno trguje na nivou od 1,087 franaka prema euru, što je blizu njegovog najvišeg nivoa u dvije godine. Tako jak franak poskupljuje izvoz i umanjuje profitne marže.

Rojters navodi da sektor industrije čini oko 18 odsto švajcarskog BDP-a.

Švajcarska ekonomija je u prvom tromjesečju porasla za 0,6 odsto, što je brže od prognoziranog rasta od 0,4 odsto i duplo veća stopa od 0,3 odsto na kraju 2018. godine.

Švajcarska vlada, koja trenutno očekuje rast od 1,1 odsto u tekućoj godini, trebalo bi da 5. septembra objavi svoje najnovije projekcije.

„Vidjeli smo prilično snažan rast u prvom kvartalu 2019. godine, ali posmatrajući sve podatke objavljene od tada – kao što su indeks menadžera nabavke, raspoloženje potrošača, podaci o izvozu – očekujemo da će rast u Švajcarskoj opasti”, rekao je vladin ekonomista Ronald Indergand.