Continental zatvara fabrike u Evropi i Americi

Ekonomija

Continental planira desetogodišnji proces restrukturisanja poslovanja koji će rezultirati zatvaranjem fabrika u Evropi i Americi u pokušaju da se obnovi profitabilno poslovanje u vremenu kada se prodaja automobila usporava na ključnim tržištima.

Kompanija nije saopštila koliko će radnih mjesta biti izgubljeno, ali se procjenjuje da će globalno biti pogođeno 20.000 od 244.000 radnika ove kompanije. Restrukturisanje će obuhvatiti 7.000 zaposlenih u Njemačkoj, gdje Continental zapošljava 62.000 ljudi.

Među fabrikama koje će biti obuhvaćene su pogoni za proizvodnju pumpi visokog pritiska, dizelskih i benzinskih injektora, kao i hidrauličnih kočionih sistema.

Direktor kompanije Elmar Degenhart rekao je da će Continental smanjiti broj zaposlenih i da će ponuditi alternativne poslove gdje to bude moguće, ali nije odbacio ni mogućnost direktnog uručivanja otkaza.

Continental je saopštio da će u budućnosti više novih zapošljavanja biti u segmetu visoke tehnologije, poput softverskog inženjeringa. Ovaj proizvođač autmobilskih komponenti planira da uloži oko 1,1 milijardi EUR do 2029. godine u proces restrukturisanja, da bi od 2023. godine počeo da ostvaruje uštedu od 500 miliona EUR godišnje.