Direktorsku poziciju napuštaju šefovi dvije najveće sportke kompanije

Lider

Istoga dana dva ljuta konkurenta na tržištu sportske opreme – Nike i Under Armour – ostali su bez čelnih ljudi čiji će mandati ostati upamćeni i po skandalima.

Nike je objavio kako dugogodišnji glavni izvršni direktor Mark Parker odlazi s čelne pozicije početkom iduće godine. Zamijeniće ga od 13. januara član upravnog odbora John Donahoe koji je prije vodio poslovanje internet trgovca eBay. Parker “seli” na poziciju izvršnog predsjednika odbora.

Srezao bonus

Mark Parker došao je u Nike još 1979. godine kao dizajner obuće, a za kormilom najvećeg američkog proizvođača sportske opreme nalazi se od 2006. godine. Tokom njegova mandata vrijednost Nikeovih dionica povećala se za devet puta na trenutnih 95,60 dolara. Ostalo je upamćeno da je 2017. sam sebi srezao bonus za 70 posto zbog loših prodajnih rezultata te godine, prenosi Poslovni dnevnik.

Međutim, poslovanje Nikea trenutno je u usponu zahvaljujući fokusiranju kompanije na digitalne prodajne kanale. To je vidljivo iz finansijskih izvještaja, a godišnji izvještaj za fiskalnu poslovnu godinu koja je završila 31. maja pokazuje rast prihoda za 11 posto na 39,1 milijardu dolara, rast bruto marže za 90 baznih bodova na 44,7 posto te povećanje dobiti na 4 milijarde dolara.

Nikeovi digitalni prihodi prošle su godine skočili 35 posto, pa kompanija očekuje da će internet prodaja činiti trećinu u ukupnoj prodaji do 2023. godine.

Američki analitičari smatraju da će u tom kontekstu Nikeu dobro poslužiti iskustvo Johna Donahoea u eBayju, dok će se Parker fokusirati na razvoj proizvoda, svoju ključnu sposobnost. Nike nije pojasnio zašto Parker – koji je još lani rekao da će biti na čelu kompanije i nakon 2020. godine – napušta čelnu poziciju. No, značajno je da je najavio odlazak nekoliko dana nakon najave da kompanija zatvara Oregon Project trening kamp zbog dopinškog skandala njegova rukovodioca, Alberta Salazara.

Pritužbe zaposlenika

Njemu je američka Antidopinška agencija USADA prije tri nedjelje zabranila trenerski rad na četiri godine zbog sprovođenja eksperimenata sa suplementima, kao i posjedovanja ilegalno kupljenog testosterona. Valja podsjetiti i kako se prošle godine Parker izvinio zaposlenima zbog niza pritužbi na maltretiranje na radnom mjestu. Problematična radna kultura javna je tajna i u Under Armouru čiji osnivač i izvršni direktor Kevin Plank odlazi krajem godine.

Zamijeniće ga od 1. januara glavni operativni direktor Patrik Frisk. Plank je osnovao Under Armour 1996. u bakinom podrumu u Washingtonu dok je bio student, a dvije godine kasnije seli u Baltimore, grad koji postaje sinonim za kompaniju. Tako je Plank ljetos ušao u javnu polemiku s predsjednikom Donaldom Trumpom koji je kritikovao gradske vlasti, a i među prvim je čelnicima kompanija koji su 2017. napustili Američko vijeće proizvođača jer Trump nije jasno osudio bijele supremaciste.