Nadmašili očekivanja ekonomista: Turska srezala kamatne stope na 14 odsto

Banke

Centralna banka Turske srezala je juče ključnu kamatnu stopu za 250 bazičnih poena na 14 odsto, što je više od očekivanja ekonomista.

Centralna banka se na takav potez odlučila usljed pada inflacije i stabilizacije lire koje je nastupilo nakon što su SAD naložile ukidanje sankcija Turskoj uvedenih zbog vojne akcije u Siriji, prenosi agencija Rojters.

Kao razlog za obaranje kamatne stope, centralna banka je navela poboljšanje inflatornih izgleda, prenosi Fajnenšel tajms (FT).

Monetarni komitet banke je kamatu na jednonedjeljne REPO operacije smanjio na 14 odsto sa 16,5 procenata, što je treće smanjenje od jula kada je kamata iznosila 24 odsto.

Banka se, kako ocjenjuje FT, na takav potez odlučila u nastojanju da ublaži dvocifrenu inflaciju i da uspori pad lire poslije prošlogodišnje finansijske krize u toj zemlji.

Pojedini ekonomisti su, kako ocjenjuje Rojters, bili iznenađeni ovako snažnim ublažavanjem monetarne politike, koje je uslijedilo nakon dvonedjeljnog kolebanja lire povezanog sa vojnom akcijom Turske protiv kurdskih snaga na sjeveroistoku Sirije.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters predviđali su smanjenje kamate od samo 100 poena. Međutim, centralna banka je saopštila da će inflacija vjerovatno pasti više nego što se očekivalo nakon značajnog pada u septembru.

Nakon najnovije odluke, turska lira pala je za 0,7 odsto u odnosu na dolar, na 5,7750 lira za dolar.