Slovenačka plata jedina u zemljama u regionu koja prelazi 1.000 eura

Prema posljednjim zvaničnim statističkim podacima, najviše prosječne plate u regionu su zabilježene u Sloveniji i Hrvatskoj, a najniže u Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Prema posljednjim dostupnim podacima slovenačkog Statističkog zavoda, prosječna mjesečna neto plata u toj zemlji iznosi 1.114 eura.

Istovremeno, to je jedina plata u zemljama u regionu koja premašuje iznos od 1.000 eura.

Prosječna plata u Sloveniji je dvostruko veća od prosječnih primanja u skoro svim zemljama Balkana, isključujući Hrvatsku, u kojoj se prosječna mjesečna primanja približavaju sumi od 900 eura.

Poslije Slovenije slijedi upravo Hrvatska, još jedna članica Evropske unije iz regije Balkana, u kojoj, kako pokazuju zvanični podaci Državnog zavoda za statistiku za august, prosječna plata iznosi 6.438 kuna, odnosno 864 eura.

Potom slijedi Crna gora, u kojoj je, prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku Crne Gore – Monstata, prosječna zarada bez poreza i doprinosa u augustu 2019. godine iznosila 517 eura.

Najniže prosječne plate u regionu su zabilježene u Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, prosječna mjesečna isplaćena neto plata u u augustu ove godine iznosila je 925 konvertabilnih maraka, odnosno 472 eura, što je nešto više od plata u susjednoj Srbiji.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, prosječna neto plata u augustu ove godine iznosila je 54.115 dinara, ili 460 eura.

Statistički podaci Zavoda za statistiku Sjeverne Makedonije su pokazali da je prosječna plata u junu ove godine iznosila 25.127 denara, odnosno 409 eura, što je najniža mjesečna zarada u regiji.