Kinezi dijele Gorenje na dvije kompanije

Slovenački proizvođač uređaja za domaćinstvo Gorenje biće podijeljen na dvije kompanije u okviru plana konsolidacije grupe.

Ovu odluku su donijeli godinu dana nakon što ga je preuzeo kineski konglomerat Hisense, pri čemu će uprava postati zasebno preduzeće.

Preduzeće “Hisense Europa” imaće sjedište u Ljubljani i pružaće usluge korporativne podrške svim Hisenseovim kompanijama u Evropi, prenosi agencija STA.

S druge strane, kompaniju Gorenje će činiti proizvodno preduzeće u Velenju i podružnice Gorenje grupe.

Kompanija je navela u saopštenju da prilagođavanje novom poslovnom okruženju zahtijeva dalje jačanje efikasnosti i pojednostavljenje organizacije Gorenje grupe.

“Ovi završni koraci integracije uključuju razdvajanje menadžmenta i proizvodnje, uspostavljanje zajedničkih regionalnih servisnih centara i spajanje maloprodajnih kompanija grupe u inostranstvu”, precizira se u saopštenju Gorenja.

Mada će sjedište “Hisense Europe” biti u Ljubljani, neki administrativni poslovi će i dalje ostati na lokaciji u Velenju.

Zbog problema u pronalaženju kvalifikovanih radnika, u Velenju će biti uspostavljene neke zajedničke službe za Hisenseove kompanije u Evropi, dok će u drugim dijelovima Evrope, gdje su manje upotrebljive, biti ukinute.