Odluka ove sedmice: VW proizvodnju Passata seli u Slovačku?

“Volkswagen je zamznuo planove za izgradnju fabrike u Turskoj, ali tek treba da odluči gdje će graditi nove pogone za proizvodnju automobila srednje veličine u Evropi “, piše specijalizovani njemački časopis Automotive News.

Kompanija će se možda odlučiti da će proizvoditi Passat model u Slovačkoj, umjesto u Turskoj, kažu izvori.

Volkswagensov nadzorni odbor trebalo bi da se sastane ove sedmice kako bi odlučio hoće li nastaviti s planiranom investicijom. Zabrinutost je zamrznula planove ulaganja u Turskoj usljed međunarodnih kritika vojne operacije koju je turska vojska pokrenula u Siriji, podsjeća novina.

Volkswagen planira da pokrene novu fabriku do oktobra 2022. godine, kada će operacije u njemačkom gradu Emdenu, gdje se trenutno proizvodi Pasat, biti preusmjerene na električne automobile.

Jedna od mogućnosti koja se razmatra je prenos Pasatove proizvodnje u fabriku u Bratislavi, Slovačka. Ovdje se već proizvode Volkswagen Touareg, Audi Q7, VW Up, Seat Mii i Skoda Citigo.

Slovačka je zemlja u kojoj se proizvodi najviše automobila po glavi stanovnika – u tom je sektoru zaposleno oko 300.000 ljudi.

Izvorno je Volkswagenova tvornica trebalo da bude izgrađena u Manisi, 40 km sjeveroistočno od Izmira, na zapadnoj obali Turske.