Kina potpisala skoro 200 ugovora za projekat „Pojas i put“

Kineska inicijativa „Pojas i put“ (BRI), vrijedna hiljadu milijardi dolara, već je privukla skoro 170 učesnika.

Ovo je izjavio kineski predsjednik Si Đinping i istovremeno obećao dalji razvoj tog projekta.

„Kina je do danas potpisala 197 dokumenata o saradnji na projektu ‘Pojas i put’ sa 137 zemalja i 30 međunarodnih organizacija“, rekao je kineski predsjednik u uvodnom obraćanju na Kineskom međunarodnom sajmu izvoza EXPO u Šangaju.

Razvoj te inicijative, koja ima za cilj jačanje trgovinskih veza širom svijeta i povezivanje Kine sa drugim zemljama, zauzima centralni dio u planovima za otvaranje kineskog tržišta, naveo je Si, a prenosi RT.

Među ostalim predloženim mjerama su, kako je dodao, povećanje investicija i uvoza, snižavanje tarifa, razvoj zona slobodne trgovine, poboljšanje poslovnog okruženja, kao i produbljivanje bilateralne i multilateralne saradnje.

„Sa novog istorijskog polazišta, Kina će otvoriti svoja vrata samo još šire prema svijetu“, poručio je Si, pozivajući druge zemlje da se „čvrsto suprotstave protekcionizmu i unilateralizmu.“

Ambiciozni projekat „Pojas i put“, koji je u septembru 2013. godine pokrenuo kineski predsjednik Si, mogao bi da košta zvanični Peking do 1.300 milijardi dolara do 2027. godine, prema procjenama banke „Morgan Stenli“.

Ukupne investicije Kine u zemljama učesnicama ovog projekta već su premašile 100 milijardi dolara, a vrijednost građevinskih projekata prevazilazi 720 milijardi dolara, izjavio je u septembru zamjenik kineskog ministra trgovine Chen Keming.