Njemačka povećava najnižu penziju

Svijet

Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrati (SPD) u nedjelju su uspjeli da se dogovore o povećanju najniže penzije, što je tema koja je prijetila budućnosti njihove vladajuće koalicije.

Lideri koalicije, među kojima su Merkel i ministar finansija SPD-a Olaf Šolc, tokom razgovora koji su trajali duže od šest sati uspjeli su da postignu sporazum.

Koalicija između bloka CDU/CSU-a i SPD-a nastoji da opstane otkad je formirana u martu prošle godine okončavajući višemjesečnu političku krizu nakon neuvjerljivih državnih izbora.

Konzervativci su se složili s prijedlogom SPD-a o uvođenju više osnovne penzije za radnike s niskim primanjima koji su radili najmanje 35 godina. Ali, neke su pojedinosti ostale otvorene, a i pregovori o konačnim uslovima nisu još završili.

Nesuglasice su neke članove SPD-a, zabrinute zbog pada rejtinga stranke, navele na to da zaprijete napuštanjem koalicije.

Da partneri nisu uspjeli da postignu dogovor o penzijama, članovi SPD-a bi možda odlučili glasati protiv ostanka u koaliciji na stranačkom kongresu koji će se održati od 6. do 8. decembra.