Toyota se udružuje sa Vorenom Bafetom

Najveći svjetski prodavac automobila Toyota Motor osnovaće zajedničko preduzeće sa kineskom kompanijom BID, koja je 25% u vlasništvu investicionog fonda Berkšir Hatavej, poslovnog mogula Vorena Bafeta.

Dvije kompanije su saopštile da će svaka uložiti po 50% kapitala potrebnog za osnivanje zajedničkog preduzeća, koje će dizajnirati i razvijati automobile na baterije i struju, prenosi CNBC.

Nisu objavljeni detalji o ukupnoj vrijednosti tog poduhvata.

BID i Toyota su naveli u saopštenju da planiraju da kadrove za novo preduzeće obezbijede premještanjem inženjera i zaposlenih u sektorima Istraživanje i razvoj (R&D) iz obe kompanije.

Izvršni potpredsjednik Toyote, Šigeki Teraši naveo je u saopštenju da kompanija ima isti cilj, da dalje promoviše široku upotrebu elektrifikovanih vozila.

Investitor Voren Bafet stavio je veliki ulog “na kocku” kada je 2008. godine kupio akcije BID-a stekavši vlasnički udio od 24,6%. Projcenjuje se da je od te investicije Berkšir Hatavej neto zaradio više od milijardu dolara u posljednjih 10 godina.

BID je osnovan 1995. godine kao preduzeće za prodaju baterija, automobila, bicikala na baterijski pogon, autobusa, akumulatora i kamiona.