Dogovoreno koliko će gasa Rusija isporučivati u Kinu

Gasprom je, prema ugovoru, dužan da gasovodom Snaga Sibira iz Rusije u Kinu sljedeće godine isporuči pet milijardi kubnih metara gasa.

To je saopštio menadžer Gasprom eksporta Andrej Zotov.

Prema njegovim riječima, Rusija Kini 2021. godine treba da isporuči 10 milijardi, a 2022. godine 15 milijardi kubnih metara gasa, dok je minimalna količina 85 odsto od ukupnog obima, preneo je Sputnjik.

„Trenutno možemo razgovarati samo o ugovornim ciframa kada je riječ o količinama isporuka gasa u Kinu, jer ćemo sjledeće godine imati prva iskustva. Preuzimamo minimalne ugovorne obaveze od 5,10 i 15 milijardi (kubnih metara godišnje) u 2020, 2021. i 2022. godini. Prva godina realizacije tog projekta vjerovatno će pokazati kako će se isporuke odvijati u stvarnosti“, ocijenio je Zotov.

Nedavno je saopšteno da će početkom decembra u rad biti pušten jedan od najdužih gasovoda na svijetu — Snaga Sibira, projekat ruskog Gasproma i Kineske nacionalne naftne kompanije, koji bi mogao da doprinese da Rusija postane jedan od glavnih snabdjevača Kine prirodnim gasom.

Ruska i kineska kompanija su 2014. godine potpisale 400 milijardi dolara vrijedan ugovor o izgradnji gasovoda, koji je zaključen na 30 godina i podrazumeva godišnju isporuku 38 milijardi kubnih metara ruskog gasa Kini.

Kao dodatni bonus, gasovod će takođe moći da prenosi desetine milijardi kubnih metara gasa više na domaće tržište, na ruski Daleki istok. Ovaj sklopljeni posao je najveći u istoriji Gasproma.