Nagodba “Eriksona” van suda: 1,2 milijarde dolara odštete zbog podmićivanja

Finansije

Kompanija “Erikson” složila se da plati 1,2 milijardi dolara da bi riješila američku istragu o korupciji  koja je uključivala podmićivanje zvaničnika vlade, naveo je predstavnik Ministarstva pravde.

Podmićivanje zvaničnika odvijalo se tokom nekoliko godina u zemljama kao što su Kina i Vijetnam. “Erikson” mora da plati više od 520 miliona dolara, ali i istu sumu SEC-u, Komisiji za hartije od vrijednosti. “Erikson” je priznao da je sa drugima kovao zavjeru zbog kršenja zakona od 2000. do 2016. godine koristeći mito, kao i falsifikujući knjigovodstvene knjige, navodi cityam.com.

“Eriksonova” filijala u Egiptu priznala je krivicu za kršenje anti-korupcijske odredbe u južnom distriktu Njujorka, što bi moglo da dovede do dodatnih sankcija, kao što je oduzimanje dozvola.

Prema riječima Borje Ekholma, izvršnog direktora “Eriksona”, određeni zaposleni na pojedinim tržištima, među kojima su bili i direktori, nisu pokazali dobru volju i svjesno nisu primijenili dovoljno kontrole.

– Sve ovo što se desilo je u potpunosti neprihvatljivo i veoma zabrinjavajuće poglavlje u našoj istoriji – rekao je Ekholm.

Iz kompanije su naveli da će sarađivati sa nadležnima i da će isplatiti sva novčana sredstva.