Arcelor Mital Prijedor: Proizvedeno i prodato milion i po tona rude

BiH

Direktor rudnika “Arselor Mital Prijedor” Mladen Jelača izjavio je sinoć da je rudnik u Omarskoj, i pored svih problema na svjetskom tržištu, uspio proizvesti i prodati oko milion i po tona koncentrata željezne rude i realizovati šest miliona KM investicija u poboljšanje operativnog segmenta rada.

“Za iduću godinu planiramo proizvesti 1,55 miliona tona, što će svakako zavisiti od tržišnih uslova. Ako postoji čvrsta namjera svih strana, rudarstvo u Prijedoru ima dobru budućnost”, rekao je Jelača na svečanom godišnjem prijemu za goste i poslovne partnere povodom Dana rudara i jubileja 15 godina postojanja i rada ove kompanije u Prijedoru.

On je naglasio da je od 2004. godine “Arselor Mital Prijedor” proizveo oko 24 miliona tona koncentrata željezne rude i uklonio više od 130 miliona tona jalovine, uložio više od 120 miliona KM u pokretanje proizvodnje na površinskom kopu Jezero i otvaranje površinskog kopa Buvač, nabavku opreme i mehanizacije, kao i u infrastrukturne projekte.

“Po osnovu plata i poreza isplatili smo oko 285 miliona KM, a prema dobavljačima i poslovnim partnerima više od 1,1 milijardu KM. Investirali smo više od četiri miliona KM kroz više od 420 projekata u lokalnoj zajednici u raznim oblastima. Radimo već 920 dana bez povrede na radu sa oko 800 zaposlenih”, dodao je Jelača.

Obilježavanje Dana rudara i 15 godina rada rudnika “Arselor Mital Prijedor” počelo je dvodnevnom akcijom dobrovoljnog davanja krvi, a nastavljeno planinarskim maršom “Rudarska transverzala”.

Služen je parastos za poginule i umrle radnike i uručeni su satovi radnicima koji su navršili 20 godina staža.

Za sutra je predviđeno tradionalno rudarsko veče, za utorak 17. decembar rudarske sportske igre, a program se završava 27. decembra dodjelom novogodišnjih paketića djeci radnika.

U bivšoj Jugoslaviji Dan rudara bio je 21. decembar, a od osnivanja Republike Srpske Dan rudara je Sveta Varvara, zaštitnica rudara, koja se slavi 17. decembra.