Turkish Airlines priprema tužbu protiv Boeinga

Tržište

Turkish Airlines priprema se za pokretanje sudskog postupka protiv Boeinga zbog nesigurnosti u vezi s modelom 737 MAX ovog proizvođača aviona, javila je u četvrtak veče novinska agencija Demiroren a prenosi Reuters.

737 MAX prizemljen je od marta, nakon što je u dvije nesreće u Indoneziji i Etiopiji u roku od pet mjeseci poginulo 346 ljudi. Proizvođača aviona ovo je koštalo više od 9 milijardi dolara dosad.

Turkish Airlines je odbila da komentariše vijest, navodi Reuters.

Ova aviokompanija u svojoj floti ima 24 aviona Boeing 737 MAX, a u maju su najavili da očekuju kompenzaciju za gubitke nastale zbog prizemljenja aviona.

Demiroren ne navodi svoje izvore no prenosi da se aviokompanija priprema za otvaranje sudskog postupka zbog neizvjesnosti oko dalje sudbine aviona ali i zbog nedostatka jasnih informacija iz Boeinga u vezi sa cijelom situacijom.

Boeing je u ponedjeljak rekao da će obustaviti proizvodnju 737 MAX-a u januaru, što će biti najveće zaustavljanje postrojenja u više od 20 godina. Odluka je uslijedila nakon što je Federalna uprava za avijaciju odbila da odobri povratak aviona u službu prije 2020. godine.

Najbrže prodavani avion Boeinga već je prizemljen širom svijeta uz provjeru sigurnosnih podataka, dok su kupci zatražili odštetu.