Vrijednost Netflixovih dionica za 10 godina porasla 40 puta

Akcije

Netflix, video servis dostupan korisnicima širom svijeta, oborio je rekord kada je u pitanju vrijednost njegovih dionica. Naime, indeks vrijednosti dionica ove kompanije porastao je za vrtoglavih 189 posto.

Prije skoro deset godina Netflix je imao nešto više od 12 miliona pretplatnika koji su plaćali devet dolara mjesečno kako bi u svoje poštansko sanduče dobijali omiljene filmove. Kompanija je tada vrijedila nekoliko milijardi dolara.

Međutim, ideja da se videomaterijal iz DVD formata prenese u digitalni ovoj kompaniji je omogućila da napravi posao decenije, piše CNBC.

Vrijednost uloženog miliona dolara na Netflixove dionice do 1. januara 2010. godine danas bi iznosila blizu 43 miliona dolara. Povrat od 4,181 posto, zaključno s petkom, nadmašio je pojedinačnu vrijednost dionica kroz istoriju svih dosadašnjih članica S&P 500 grupe, kojoj se Netflix pridružio u decembru 2010. godine, prestigavši čak i vrijednost akcija New York Timesa.

Daleko od svojih konkurenata, Netflix ima tržišnu vrijednost od oko 148 milijardi dolara, što ga čini jednom od 40 najvrjednijih američkih kompanija.