EU pokreće “Green Deal” paket vrijedan najmanje trilion dolara

Svijet

Evropska unija otkriće sljedeće sedmice plan ulaganja namijenjen mobilizisanju najmanje 1 trilion eura tokom sljedeće decenije za klimatski neutralne ekonomiju.

Plan ulaganja u održivu Evropu biće finansijski stup Green Deala, sveobuhvatne strategije za uklanjanje efekata staklene bašte do sredine vijeka. Evropska komisija, izvršna ruka bloka, želi da sastavi niz novih političkih inicijativa s postojećim alatima i osigura koherentan okvir koji će podstaći ulaganja u svakom uglu EU-a, navodi se u nacrtu dokumenta koji je objavio Bloomberg News.

“Budžet EU i povezani instrumenti pokrenuće najmanje 1 trilion eura održivih investicija”, navodi se u dokumentu Komisije koji će biti usvojen 14. januara. “Međutim, trebaće još više da se savladaju predstojeći izazovi. Javne finansije moraju biti vodeće u tome, ali privatni akteri moraće ih osigurati”.

Plan ulaganja u održivu Europu ima za cilj: povećati finasfiranje tranzicije, s tim da budžet EU-a posvećuje najmanje 25% klimi, što je rekordan udio, osigurati da finansijske institucije i privatni investitori imaju alate za pravilno prepoznavanje održivih ulaganja, pritisnuti dodatno privatno finansiranje korištenjem budžetskog jamstva EU-a (fond InvestEU uložit će 280 milijardi eura privatnih i javnih ulaganja u 2021.-2030), pretvoriti Evropsku investicijsku banku u klimatsku banku (kreditna ruka EU će udvostručiti zajmove povezane s klimom).

Strategija EU za nultu emisiju znači usmjeravanje ekonomske budućnosti bloka čišćenjem okoline i kretanjem ka potezu koji je daleko ambiciozniji od mjera koje drugi veliki emiteri razmatraju protiv globalnog otopljavanja.

Prelazak na klimatsku neutralnost započeo bi ove godine i uključivao bi stroža ograničenja emisija za industriju od automobila do hemikalija, preuređene poreze na energiju, ekološki poljoprivredu, nova pravila o državnim podrškama za kompanije i eventualno porez na uvoz okoliša. Sve, od finansija do uređenja gradova, trebalo bi postati održivije.