Pet gradova u Italiji ostaje bez 34 miliona stranih turista

Travel

Procjenjuje se da će to uzrokovati gubitak od sedam milijardi eura, od čega se 4,9 milijardi odnosi na smještajni, ugostiteljski i poslovno-uslužni sektor, navodi udruženje Confesercenti.

U Veneciji, koja je među najtraženijim destinacijama u svijetu, očekuje se gubitak od 13,2 miliona turista, odnosno tri milijarde eura turističkih troškova.

Slijedi Rim koji će, kako se procjenjuje, ove godine ostati bez deset miliona stranih turista, kao i 2,3 milijarde eura, a zatim i Firenca koja će biti bez pet miliona posjetilaca iz inostranstva i 1,2 milijarde eura potrošnje.

Kako je navedeno, Milano će izgubiti četiri miliona turista i njihovu potrošnju od oko devetsto miliona eura, a Torino će se suočiti sa padom broja posjetilaca za više od 800.000, kao i 186 miliona eura turističkih troškova manje.

Gradovi kulture i umjetnosti u Italiji, koji u velikoj mjeri zavise od međunarodnog turizma, uglavnom su bez posjetilaca zbog pandemije i restriktivnih mjera, a domaći turisti za odmor radije biraju manja priobalna mjesta, sela i planine.