Šta je “plata za život”, koju već uvode brojni svjetski giganti?

Svijet

Gigant robe široke potrošnje Unilever obavezao se da će svaki radnik koji kompaniju snabdijeva robom i uslugama primati platu za život do 2030. godine.

Ova inicijativa važiće za 65.000 direktnih dobavljača i nekoliko hiljada poljoprivrednih preduzeća, rekao je šef nabavke David Ingram.

Plata za život podrazumijeva platu ostvarenu u standardnoj radnoj sedmici (ne više od 48 radnih sati nedjeljno) koja treba da bude dovoljna da pokrije troškove hrane, stanovanja, zadravstvene zaštite, odjeće, prevoza i obrazovanja.

Pored osnovnih troškova plata za život podrazumijeva i oko 10 odsto dodatnog novca za nepredviđene troškove. Ukratko, plata za život znači zaradu od koje može da se živi, jer imati posao bi trebalo da znači zarađivati dovoljno da od plate radnice i radnici mogu da izdržavaju sebe i svoje porodice.

Unilever je jedna od najvećih svetskih kompanija za proizvodnju robe široke potrošnje, a njen lanac snabdijevanja uključuje više od 1,5 miliona poljoprivrednika.

Vlasnik poznatih brendova kao što su Ben end Džeris i Dav obavezao se i da će do 2025. godišnje izdvajati 2 milijarde eura umjesto dosadašnjih 300 miliona do 2025. godine za dobavljače čiji su vlanici ili kojima upravljaju ljudi iz nedovoljno zastupljenih grupa, uključujući žene i afroamerikance.

“Dvije najveće prijetnje s kojima se svet trenutno suočava su klimatske promjene i socijalna nejednakost. Protekla godina nesumnjivo je proširila socijalnu podjelu”, rekao je izvršni direktor kompanije Alan Jope.

Pored ove kompanije, nekoliko prodavaca odjeće, uključujući H&M i Asos, obavezalo se da će isplaćivati platu za život u svojim lancima snabdijevanja odjećom. A najveći njemački lanci supermarketa, uključujući Aldi i Lidl, prošle godine potpisali su dobrovoljni sporazum za promociju plate za život u svojim lancima snabdijevanja.

Ali nekoliko firmi ima globalni domet Unilevera. Gigant robe široke potrošnje prodaje više od 400 brendova u 190 zemalja, a njegove proizvode koristi 2,5 milijardi ljudi.

Plate za život su često znatno veće od minimalnih zarada, koje u siromašnijim zemljama mogu biti izuzetno niske. Na Obali Slonovače, gdje Unilever proizvodi kakao u zrnu za svoje sladolede Magnum, plata za život na selu za 2020. godinu bila je 68 odsto veća od nacionalne minimalne zarade.