Bloomberg: Bezos i dalje najbogatiji na planeti

Milioneri

Američki biznismen Jeff Bezos je i dalje najbogatiji čovek na planeti, pokazuje indeks milijardera agencije “Bloomberg”, koji na dnevnom nivou prati promjene bogatstva globalnih milijardera na bazi kretanja akcija njihovih kompanija na Njujorškoj berzi svakog trgovačkog dana.

Prema “Bloombergovom” indeksu bogataša, kako pokazuju pokazuju današnji podaci na sajtu njujorške agencije, među prvih deset svjetskih milijardera čak devet je iz SAD-a, a jedan iz Francuske.

Na čelu liste je Bezos, osnivač Amazona i vlasnik kosmičke kompanije Blue Origin, s bogatstvom od 193 milijarde dolara, prati ga sunarodnik i šef “Tesle” Elon Musk koji raspolaže imovinom od 188 milijardi dolara, a treći je Francuz Bernard Arnault, vlasnik modne kompanije LVMH, sa iznosom od 173 milijarde dolara.

Na poziciji broj četiri je suosnivač Microsofta Bill Gates “težak” 152 milijarde, a slijede ga prvi čovjek Facebooka Mark Zuckerberg sa iznosom od 133 milijarde, te suosnivači Googlea Larry Page i Sergey Brin sa bogatsvtom od 121 milijardi, odnosno 117 milijardi dolara, respektivno.

Listu prvih deset globalnih bogatuna zaključuju Steve Ballmer, vlasnik NBA košarkaškog tima Los Angeles Clippers, s imovinom vrijednom 102 milijarde dolara, dok deveto i deseto mjesto dijele investicioni magnat i predsjednik Barkshire Hathawaya Warren Buffett i suosnivač Oraclea Larry Ellison sa sumom od po 101 milijarde dolara svaki.