Kako da uz samo nekoliko odluka 2022. bude vaša godina?

Karijere

U decembru ste se vjerovatno bavili rezimiranjem godine koju smo ispratili, prisjećajući se svega onoga što je bilo dobro i obnavljajući naučene lekcije, korisne za dane koji slijede. Sada, kada je nova godina počela, a praznici prošli, vrijeme je da malim ali odlučnim koracima krenete ka ispunjavanju ciljeva koje ste zacrtali.

Postoji nekoliko stvari koje možete usvojiti već danas, a čiju ćete dobrobit osjetiti veoma brzo.

Bilo da ste odlučili da u 2022. obratite pažnju na ishranu, vježbanje i zdravlje generalno, da provodite više vremena sa porodicom i prijateljima, naučite novi jezik, steknete korisnu vještinu, da se posvetite hobiju ili konačno riješite stambeno pitanje, postoji nekoliko stvari koje možete usvojiti već danas, a čiju ćete dobrobit osjetiti veoma brzo.

Ako biste sebi dali još malo oduška, i to je u redu

Iskoristite vrijeme da konkretizujete plan, a u pauzama napunite baterije uz film, knjigu ili šetnju. Ako izbor padne na film, neka to bude onaj uz koji ćete naučiti nešto novo i korisno. Sveznalica preporučuje David Attenborough: A Life on Our Planet, koji vas neće ostaviti ravnodušnim, naročito ako ne ostajete imuni na priče o globalnom zagrijavanju, ugroženim vrstama i ukoliko se u posljednje vrijeme ne možete načuditi vremenskoj prognozi.

Nakon nešto više od sat vremena kvalitetnog filmskog programa, nema sumnje da ćete se zapitati šta sami možete uraditi za planetu. Odgovor na to pitanje se krije u svakodnevnim aktivnostima koje obavljate – od toga kako perete zube i koristite prehrambene proizvode do načina na koji odlazite do posla, prodavnice ili u posjetu prijateljima.

Počnite od sebe i svojih ukućana

Umjesto automobila, opredijelite se za šetnju, odnosno za vožnju bicikla ili trotineta kad god ste u prilici – odlično je za zdravlje, još bolje za prirodu, a na duge staze ostvarujete i značajnu uštedu po pitanju potrošnje goriva.

Zatvorite slavinu kad god je to moguće – dok perete ruke, zube ili suđe, a sve uređaje, ali i punjače, isključite onda kada ih ne koristite.

Uštede, ali i racionalno trošenje mogući su i kada je voda u pitanju. Umjesto da svaki put kada izađete u šetnju ili odete na trening kupujete novu flašicu vode, obezbijedite sebi flašu za višestruku upotrebu, koju ćete dopunjavati po potrebi. Neka uvijek bude uz vas kao podsjetnik da svakog dana unesete neophodnu količinu tečnosti. U tu svrhu mogu vam biti od pomoći neke od aplikacija za pametne telefone, koje će vam redovno slati podsjetnike.

Zatvorite slavinu kad god je to moguće – dok perete ruke, zube ili suđe, jer se na ovaj način štede litri vode. Ako uzmete u obzir koliko puta dnevno se obavlja svaka od ovih aktivnosti i pomnožite sa brojem ukućana, računica će vam biti jasna. S obzirom na to da isti princip važi i kad je u pitanju struja, ne zaboravite da sve uređaje, ali i punjače, isključite onda kada ih ne koristite, te da obratite pažnju na sijalice koje koristite, pa ako već niste, opredijelite se za štedne, koje su energetski efikasnije i dugotrajnije.

Iskoristite prednosti digitalnog svijeta

Dokumenta čuvajte onlajn, a mejlove ne štampajte ako nije neophodno. Podsjetnike, listu sa namirnicama za kupovinu i raspored obaveza i sastanaka unosite u aplikacije na telefonu i računaru namijenjene za to, a razmotrite i prelazak sa klasičnog čitanja na digitalno uz pomoć elektronskog čitača knjiga.

Umjesto da u torbi, kolima i kesama prikupljate akcijske kataloge, brošure i flajere, potražite ih onlajn u svega nekoliko klikova.

Umjesto da u torbi, kolima i kesama (a kad smo kod kesa, ne zaboravite da je ceger bolja opcija) prikupljate akcijske kataloge, brošure i flajere, koji će prije ili kasnije završiti u kanti za otpatke, potražite ih onlajn u svega nekoliko klikova. Bar danas gotovo i da ne postoji prodajni objekat koji nema onlajn prodavnicu ili makar veb-sajt i naloge na društvenim mrežama, gdje vam je sve izloženo kao na dlanu.

Onlajn možete plaćati i račune ili kupovati ulaznice za predstave, filmove i koncerte, a vrijeme koje biste potrošili na spremanje, odlazak i nerijetko čekanje u redu dok završite ovu obavezu, možete iskoristiti na ljepši način.

Mogućnostima nikad kraja, a ako budete istrajni u ovim odlukama, sigurni smo da ćete uskoro  sami usvajati nove navike – od toga da kupujete racionalno, preko toga da odjeću koju ne nosite poklonite, do toga da umjesto plastike koristite stakleno posuđe itd. Vjerovatno će se vremenom probuditi kreativnost u vama, pa ćete razmišljati na koji način nešto staro i dotrajalo možete reciklirati i pretvoriti u novo. Kada se to desi, ne oklijevajte, već novostečeno znanje podijelite sa nama. Sveznalica jedva čeka da čuje, a zatim i da primijeni u praksi. 🙂