• Varšava dobija muzej posvećen votki

    Varšava dobija muzej posvećen votki

    U Varšavi se otvora Muzej poljske votke na mjestu gde se nalazila nekadašnja fabrika tog pića Posjetioci će moći da čuju sve o uslovima i atmosferi u zgradi u kojoj je kompanija Koneser proizvodila vodeće brendove poljske votke Luksusowa i Wyborowa. – Votka je važan dio poljske kulture i Poljsku prati kroz vijekove u proslavi

  • U Portugalu predstavljene najskuplje čokoladne bombone

    U Portugalu predstavljene najskuplje čokoladne bombone

    Najskuplja čokolada na svijetu predstavljena je na nedavno održanom festivalu čokolade u mjestu Obidos u Portugalu Riječ je o ograničenoj ediciji od 1.000 čokoladnih bombona u vrijednosti od 7.728 evra po komadu. Svaka bombona je pokrivena jestivim zlatom, a čokoladu su čuvali uniformisani stražari. Čokoladne bombone punjene su šafranom, bijelim tartufom, vanilom sa Madagaskara i

  • U Belgiji otvoren podvodni restoran

    U Belgiji otvoren podvodni restoran

    Brisel je dobio podvodni restoran koji se nalazi na dnu jednog od najdubljih bazena na svijetu Podvodni restoran “Biser” je sferna kapsula prečnika pet metara. Kapsula se nalazi u ronilačkom centru NEMO33 i spuštena je na dno 33 metara dubokom bazena, sagrađenog za treninge profesionalnih ronilaca. Da biste u “Biseru” naručili hranu i piće neophodno

  • Top 10 najskupljih čokolada na svijetu

    Top 10 najskupljih čokolada na svijetu

    Ovom slatkišu na bazi kakaa teško je odoljeti, od najjeftinijih imitacija, do najskupljih pralina…Predstavljamo vam deset najskupljih čokolada svijeta 1. Knipschildt Cijena: 2.600 dolara za pola kg Knipschildt Chocolatier 1999. osnovao je Fritz Knipschildt, koji je svoje kulinarsko putovanje započeo kao šef kuhinje u Odensi u Danskoj. Najskuplji komad čokolade koju prodaje je ekstravagantni tartuf La

  • Tartuf težak 850 grama prodat za 85.000 evra

    Tartuf težak 850 grama prodat za 85.000 evra

    Bijeli tartuf od čak 850 grama prodat je u Albi kod Torina za 85.000 evra, odnosno 100 evra po gramu Tartuf je prodat kupcu iz Hongkonga, čiji identitet nije otkriven. Alba je već 88 godina, svake godine domaćin velikog sajma bijelog tartufa tokom kojeg se na aukciji prodaju te rijetke, jedinstveno mirisne gljive. Bijeli tartuf

  • Svjetski dan pice – omiljena hrana od Rima do Nindža kornjača

    Svjetski dan pice – omiljena hrana od Rima do Nindža kornjača

    Svjetski dan pice obilježava se 9. februara, u čast najpoznatijeg italijanskog specijaliteta koji je postao “omiljena” brza hrana širom svijeta Pica je specijalitet italijanske kuhinje, najčešće napravljen od tankog, okruglog tijesta na kome se pored paradajz sosa mogu naći razne vrste sira, mesa, povrća, voća, začina i drugih sastojaka prema ukusu. Danas se pica pravi

  • Svijetu prijeti nestašica vanile!

    Svijetu prijeti nestašica vanile!

    Cijena prirodnog sladoleda od vanile proteklih godina je porasla širom svijeta i male su nade da će biti niža, rekao je vlasnik firme “Aust&Hahman”, koja je jedan od najpoznatijih snabdevača tržišta vanilom On navodi se da su cijene u nekim delovima svijeta povećane 16 puta i da su skočile od prosječnih 30 eura po kilogramu

  • Svijet dobija još 1.000 Mekdonalds restorana

    Svijet dobija još 1.000 Mekdonalds restorana

    Američki lanac brze hrane Mekdonalds (McDonald’s) investiraće oko 2,4 milijarde dolara i otvoriti 1.000 novih restorana u svijetu tokom 2018. – U 2018. godini, planiramo investirati oko 2,4 milijarde dolara kapitala, od čega će najveći dio biti posvećen reinvestiranju u naše postojeće lokacije. Naš plan razvoja podrazumijeva i otvaranje 1.000 novih McDonald’s restorana – izjavio

  • Švajcarci su izmislili novu vrstu čokolade

    Švajcarci su izmislili novu vrstu čokolade

    U Šangaju je premijerno predstavljena Rubi čokolada, četvrta vrsta čokolade poslije mliječne, crne i bijele Predstavnici švajcarskog giganta i proizvođača čokolade Barry Callebaut objasnili su da su u proizvodnji korištena zrna kakaoa boje rubina u kombinaciji sa bobičastim voćem. Nova čokolada je nazvana Rubi, zbog ružičaste boje, poslednja je od četiri vrste čokolade kreirane od

  • Starbaks daje 10 miliona dolara za novi dizajn šoljica za kafu

    Starbaks daje 10 miliona dolara za novi dizajn šoljica za kafu

    Američki lanac kafića Starbaks nudi deset miliona dolara za ideju za novi dizajn šoljica za kafu, koje će se lakše reciklirati Šoljice za kafu su noćna mora za životnu sredinu. Iako se izrađuju od kartona, unutrašnji dio šoljice presvučen je tankim slojem plastike da bi se što bolje zadržala toplina i spriječilo curenje. Međutim, upravo taj sloj plastike čini šoljicu nezgodnom za recikliranje

  • Šta Federer jede za doručak, ručak i večeru?

    Šta Federer jede za doručak, ručak i večeru?

    Da bi bio fit i zadržao svoju sportsku dominaciju, Federer mora da se hrani kako treba. Šta voli Rodžer Federer, da li su to slaniši ili pak slatke poslastice? Evo liste onoga što Federer jede za doručak, ručak i večeru Kako bi započeo svoj dan Rodžer Federer se najčešće opredjeljuje za slatki doručak, prije nego

  • Slovenci imaju najbolju kuvaricu na svijetu

    Slovenci imaju najbolju kuvaricu na svijetu

    Slovenka Ana Roš iz kulinarske kuće Hiša Franko dobila je ovogodišnju nagradu za najbolju kuvaricu na svijetu. Nagrade dodjeljuje časopis Restaurant, koji stoji iza prestižnog izbora najboljih restorana na svijetu. Izboru najboljih restorana tokom godina Restaurant je dodao više nagrada, od nagrada za najboljeg slastičara i najodrživiji restoran do nagrade za najboljeg kuvara na svijetu.