• Deseti međunarodni festival vina i gastronomije 2017

    Deseti međunarodni festival vina i gastronomije 2017

    U Sarajevu će se ove godine tradicionalno i to po jubilarni deseti put održati međunarodni festival vina i gastronomije „Sarajevo vino fest 2017“ Ovaj Festival je prethodnih godina stekao veliku regionalnu reputaciju i postao nezaobilazno mjesto susreta svih značajnijih regionalnih i evropskih vinara i vinarija, proizvođača alkoholnih i bezalkoholnih pića i velikog broja predstavnika gastro

  • Da li svijet ostaje bez čokolade?

    Da li svijet ostaje bez čokolade?

    Eksperti predviđaju da će svijet ostati bez čokolade u narednih 40 godina, jer se biljka kakaovac bori da opstane u sve toplijim vremenskim uslovima Kakaovac može da raste samo 20 stepeni sjeverno i južno od Ekvatora i da bi biljka opstala potrebni su posebni uslovi u smislu vlage i dovoljno kiše. Međutim, porast temperature za

  • Češki Lucky Service u avgustu otvara slastičarnu u Sarajevu

    Češki Lucky Service u avgustu otvara slastičarnu u Sarajevu

    Vlasnik češke ugostiteljske kompanije “Lucky Service” Radek Luka početkom avgusta otvoriće u Sarajevu prvu češku slastičarnicu i proizvodiće i prodavati tradicionalne češke kolače – trdelnike Trdelnik je poslastica u obliku dimnjaka, a u Češkoj i Slovačkoj se prodaje na uličnim štandovima. Tijesto se namota na valjak i tako se peče, a kad je gotovo, uvalja

  • Burgeri od insekata uskoro i u Švajcarskoj

    Burgeri od insekata uskoro i u Švajcarskoj

    Švajcarski lanac supermarketa Coop počeće od proljeća da prodaje proizvode, poput hamburgera i ćufti, koji sadrže insekte Prema švajcarskom zakonu, neobični prehrambeni proizvodi kao što su oni koji sadrže insekte, do sada nisu mogli da se prodaju bez posebnog odobrenja, ali je Federalna kancelarija za bezbjednost hrane saopštila da pojednostavljuje taj sistem. Na švajcarskom tržištu

  • Braća iz Slovačke proizvela prvu bezbojnu kafu na svijetu

    Braća iz Slovačke proizvela prvu bezbojnu kafu na svijetu

    Braća David i Adam Nagy iz Slovačke proizvela su prvu bezbojnu kafu na svijetu i nazvali su je CRL CFF Na ovu ideju su došli zbog problema s mrljama na zubima koje su izazvale velike količine kafe. Odlučili su napraviti osvježavajući napitak koji ima isti efekt kao kafa, ali ne utiče na boju zuba. Na

  • Belgija ostaje bez gastronomske atrakcije

    Belgija ostaje bez gastronomske atrakcije

    Brisel je najavio planove da zabrani štetnu hemikaliju akrilamid, ali to znači da bi uskoro mogao da ostane bez svog prepoznatljivog delikatesa Evropska komisija planira da zabrani akrilamid, koji se igrom slučaja nalazi u jednom od najpoznatijih belgijskih specijaliteta – pomfritu. Belgijanci, koji tvrde da su izmislili pomfrit, kažu da bi zabrana promijenila ukus njihovog

  • Beč ostaje bez svog gastro simbola

    Beč ostaje bez svog gastro simbola

    Glavni grad Austrije, Beč, poznat je po istorijskim zdanjima, ali i po štandovima na kojima mogu da se kupe razne vrste kobasica Ti štandovi sada nestaju, i od ukupno 790, koliko ih je bilo 2010. godine, ostalo je svega još 274. Razlog za nestanak štandova sa kobasicama jeste bum dostave hrane, ali i činjenica da

  • Bankrotirao Jamie Oliver

    Bankrotirao Jamie Oliver

    Posljednje dvije decenije Jamie Oliver bio je jedan od najpoznatijih televizijskih kuvara na svijetu, a do te je titule došao svojom emisijom Goli kuvar. No, proteklih se nekoliko godina nalazi u ozbiljnim finansijskim problemima, što je kulminiralo jučerašnjim zatvaranjem čak 25 restorana širom Ujedinjenog Kraljevstva, piše Jutarnji list. Grupacija Jamie Oliver Restaurant, kako piše britanski The Guardian,

  • 3 namirnice koje nikada ne treba prati i 5 koje uvijek morate

    3 namirnice koje nikada ne treba prati i 5 koje uvijek morate

    Iako nas od malih nogu uče da treba prati svu hranu prije jela ili kuvanja, nije uvijek tako. Pojedine namirnice je potrebno dobro oprati, dok se za neke to ne preporučuje.   Ove 3 namirnice ne treba prati nikada:   1. Jaja Ljuska jajeta često sadrži poseban premaz kako bi se jaje zaštitilo od bakterija.

  • 10 restorana sa najljepšim pogledom

    10 restorana sa najljepšim pogledom

    Savršeno kulinarsko zadovoljstvo otpočinje dobro skuvanim i serviranim obrokom, ali to nije sve Na vaš doživljaj utiče još mnogo toga. Važan utisak ostavlja enterijer restorana, namještaj i cjelokupan dizajn enterijera, usluga osoblja i naravno pogled. Restoran sa spektakularnom panoramom, uvijek poboljšava sva vaša čula što će vašu percepciju o ukusu jela učiniti mnogo finijom. Sigurno

  • 1.100 evra za četiri šnicle u Veneciji

    1.100 evra za četiri šnicle u Veneciji

    Četiri studenta požalila su se policiji nakon što im je stigao račun u restoranu na Trgu Svetog Marka Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro razbjesnio se kad je čuo vijest da su četiri japanska turista platila 1.100 evra ručak, koji se sastojao od četiri šnicle, tanjira pržene ribe i vode. Tri djevojke koje su bile sa njima izabrale su