Panasonik ne preuzima Gorenje

Panasonik, koji je vlasnik nešto više od 10 posto Gorenja, neće povećati vlasništvo.

U japanskom koncernu su nakon pregleda utvrdili da povećanje vlasničkog udjela u Gorenju nije u skladu sa njihovom investicijskom strategijom.

Predsjednik i izvršni direktor firme Panasonik Evrope i izvršni direktor Panasonika Laurent Abadi rekao je da saradnju s Gorenjem izuzetno poštuje, ali da je cijena za osiguranje većeg vlasničkog djela previsoka.

Cijena dionice Gorenja je od jula porasla za oko 40 posto. Abadi je dodao da odluka Panasonika neće uticati na sastav sadašnjeg vodstva, trenutnu vlasničku strukturu ili istragu unutrašnjih informacija.

Uprava i Nadzorni odbor Gorenja tvrde da ova odluka neće uticati na ciljeve i razvoj Gorenje Grupe. Profesor s ljubljanskog Ekonomskog fakulteta, dr Janez Prašnikar, rekao je da je Panasonic proučavao Gorenje prije svega u smislu strateškog uticaja u Evropi i po njegovom mišljenju Japanci su se odlučili da u Evropi neće proširivati svoje proizvodne kapacitete.

Dogovor između uprave i japanskog koncerna o obavljanju due diligencea je snažno odjeknuo u javnosti. Informacije o njemu Gorenje je objavilo 25. jula, ali se ubrzo ispostavilo da je uprava objavljivanje odgodila.

Prvi čovjek Gorenja Franjo Bobinac, između ostalog, o „due diligenceu“ je prije pet dana prije javne objave obavijestio premijera Miru Cerara.

U nekim medijima, to je pobudilo pitanja o tome ko je imao povlaštene informacije i da li je imao koristi od njih.

Curenje internih informacija iz Gorenja pod istragom je slovenačkog Nacionalnog ureda za istrage. Panasonik je 2013. ušao u Gorenje, a do sada je u velenjskom proizvođaču bijele tehnike stekao 10,74 posto udjela, nakon što je prošle godine kupio 1,2 posto društva.

Tako još uvijek ostaje jedan od tri najveća dioničara Gorenja. (Indikator.ba)