Sankcije ne utiču na rusku proizvodnju nafte

Ekonomija

Ruski izvoz sirove nafte, kondenzata i naftnih derivata premašio je 70 odsto bruto proizvodnje tečnih goriva u prošloj godini čineći Rusiju ključnim izvoznikom nafte i naftnih derivata na globalnom tržištu, saopštio je “Fič rejtings”, agencija koja se bavi procjenom kreditnih potencijala zemalja u svijetu.

Proizvodnja nafte u ovoj zemlji ostaće vjerovatno nepromijenjena i na rekordnom nivou uprkos sankcijama koje su zapadne zemlje uvele protiv Moskve. Zapadne sankcije koje su uvedene 2014. godine su do sada imale ograničen uticaj na proizvodnju nafte.

U izvještaju se navodi da ruski izvoz sirove nafte uključujući kondenzate i naftne derivate prešli su 70 odsto okupne proizvodnje tečnih goriva u 2015. godini čineći Rusiju ključnim globalnim izvoznikom tečnih goriva i naftnih proizvoda. „Fič“ očekuje da će Rusija ostati veliki izvoznik sirove nafte i naftnih proizvoda.

Ruska proizvodnja nafte u oktobru bila je u prosjeku 11,2 miliona barela dnevno, što predstavlja rekord u postsovjetskoj Rusiji, prenosi “Sputnjik”.