Par Login prodaje Outfit7 za 600 miliona dolara

Iza i Samo Login, većinski vlasnici slovenačke kompanije Outfit7, fabrika mobilnih igara Talking Tom, pripremaju prodaju kompanije, a vrijednost slovenačke kompanije registrovane u Londonu mogla dostići 616 mil USD piše Bloomberg

Slovenački časopis Manager, koji je i ove godine porodicu Login postavio na vrh ljestvice najbogatijih Slovenaca, smatra da bi Outfit7 mogao da bude vrijedan čak milijardu eura. Outfit7 zarađuje oglašavanjem i kupovinom kroz aplikaciju. Da bi iskoristili popularnosti kod djece, Outfit7 je ponudu proširio veb videom, što je taktika koju koristi i tvorac Angry Birdsa.

Animirana serija Talking Tom and Friends napravljena je u saradnji s Waltom Disney-jem. U jednoj verziji igre animirani mačak zabavnim glasom ponavlja ono što korisnik kaže, a u drugim verzijama korisnici sastavljaju virtuelnu slagalicu ili vode likove kroz prepreke.

Osnovan 2009. godine, Outfit7 u portfelju ima besplatne mobilne aplikacije i igre, animirani video i licencirane proizvode, povezane s igrama. Aplikacija Talking Tom and Friends preuzeta je više od pet milijardi puta, a ima 300 miliona aktivnih korisnika mjesečno, što je dovodi u kategoriju kojoj pripada npr. Twitter sa 313 miliona korisnika.

Outfit7 ima i oko devet miliona pretplatnika na YouTubeu, a video-sadržaj prikazan je oko 9,4 milijarde puta. Prema podacima kompanije, na nivou grupe lani su ostvarili 108 mil eura prihoda od prodaje, dok je godinu ranije taj prihod iznosio 79 mil eura, te 80 mil eura čiste dobiti (godinu ranije 60 mil eura). Vlasnicima kojih je 120 (Iza i Samo Login drže oko 60% udjela) prošle je godine isplaćeno 74 mil eura dividendi, a godinu ranije oko 39 mil eura. Holding Outfit7 Investments Limited ima sjedište u Londonu i poreski je obveznik Kipra. Ima 14 kompanija kćeri u Londonu, Ljubljani, na Kipru, u Švicarskoj, Južnoj Koreji, Hong Kongu, Kini i SAD.

Ove su godine sklopljeni poslovi u vezi sa zabavnim softverom vrijedni 22 mlrd USD, najviše u posljednjih 12 godina. U junu je kineski Tencent uložio je 8,6 mlrd USD u akviziciju Supercella, tvorca igara Clash of Clans, Boom Bich i Hay Day. Caesars Entertainment prodao je Playtiku, kompaniju za kasino online igre, za 4,4 mlrd USD.