Jaguar Land Rover Classic završio proizvodnju automobila započetu prije 60 godina

Iz radionica Jaguar Land Rover Classic odjeljenja izašao je automobil koji je počeo da se izrađuje davne 1957. godine

Na aktuelnom auto-salonu u Los Anđelesu, pored modernih automobila savremenog dizajna, posjetioci mogu da vide i jedan model koji potpuno drugačiji od ostalih. Riječ je o klasičnom Jaguaru XKSS, koji je razvijen i dizajniran sredinom 20. vijeka, ali koji je iz radionice izašao tek nedavno.

Ljubitelji automobila koji zastanu da se dive ovom vozilu najprije pomisle da je riječ o izvanredno restauriranom modelu, međutim, ovaj automobil praktično nije ni postojao do 2016. godine.

Britanski proizvođač je 1957. godine planirao ograničenu seriju od 25 automobila, ali je iz fabrike izašlo svega njih 16 jer su preostali primjerci izgorjeli u požaru koji je izbio u pogonu Browns Lane. Nakon 59 godina, Jaguar je odlučio da ovaj plan konačno bude ispunjen.

Kako bi vozila bila što vjernija onima koja su proizvedena 1957, odjeljenje Jaguar Land Rover Classic koristi originalne tehničke crteža automobila. Takođe su i nabavili i dva sačuvana Jaguara XKSS koja su skenirana u 3D tehnologiji kako bi prilikom izrade karoserije bila identična prvobitnim automobilima.

Nakon 18 mjeseci napornog rada, tim Jaguarovog Classic odjeljenja završio je prvi od planiranih devet automobila i predstavio ga javnosti na sajmu u Los Anđelesu. Preostalih 8 primjeraka biće završeno do kraja 2018. godine.

XKSS je “civilna” vezija čuvenog modela D-Type, pobjednika 24 sata Le Mana, koji je Jaguaru polovinom 50-tih godina 20. vijeka donio reputaciju proizvođača vrhunskih trkačkih automobila. Automobil za pogon koristi šestocilindarski 3.4 litarski motor sa 262 ks.

Bogati kolekcionari su se otimali za ove rijetke automobile, pa su svi unaprijed rasprodati uprkos početnoj cijeni od 1,5 miliona dolara.