Evropske berze: Rast cijena akcija

Berza

Na evropskim berzama danas su cijene akcija porasle, pa bi u novembru mogle zabilježiti prvi rast nakon dva mjeseca pada

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 odsto, nakon što je juče ojačao 0,3 odsto.

Od početka mjeseca taj je indeks na dobitku 0,8 odsto, nakon što je u dva prethodna mjeseca pao.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariski CAC indeks bili su oko 9,30 sati u plusu otprilike 0,6 odsto.

Pozitivno na tržišta utiče jučerašnji rast cijena akcija na Wall Streetu, kao i oporavak cijena nafte nakon oštrog pada.

Danas će članice OPEC-a na sastanku u Beču raspravljati o smanjenju proizvodnje kako bi se ublažila neravnoteža između prevelike ponude i nedovoljne potražnje.

Zbog sumnji u dogovor OPEC-a, juče je cijena barela pala gotovo 4 odsto, ali je jutros na londonskom tržištu porasla 1 odsto, na 46,80 dolara. Na američkom je tržištu barel poskupio 0,6 odsto, na 45,50 dolara.

Među najvećim je dobitnicama, sa skokom cijene za više od 8 odsto, akcija Lindea jer je objavljeno da će nadzorni odbor te firme uskoro raspravljati o povezivanju s Praxairom. S druge strane, akcija RBS-a pojeftinila je 2,8 odsto jer je britanska centralna banka naložila toj banci da poveća kapital, s obzirom da je ove godine slabo prošla na ‘stres testu’.

I na azijskim berzama cijene akcija jutros su blago porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio u plusu 0,2 odsto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ostao gotovo nepromjenjen, na 18.308 bodova