Nagli porast industrijske narudžbine u Njemačkoj

Industrijske narudžbine u Njemačkoj naglo su porasle u oktobru, što znači da bi najveća evropska ekonomija mogla zabilježiti snažan posljednji kvartal u godini

Ukupan obim narudžbina u oktobru je povećan za 4,9 odsto u odnosu na prethodni mjesec, prema cjenovno, sezonski i kalendarski korigovanim podacima, prenosi AFP.

Sa skokom narudžbina od 6,3 odsto, domaća tražnja porasla je oštrije od inostrane, gdje je broj porudžbina povećan za 3,9 odsto.

Povećanje stranih narudžbina se u potpunosti duguje tražnji iz zemalja van eurozone, dok su iz države, njemačkih susjeda u eurozoni, zabilježile nulti rast.

Kompanije koje se bave proizvodnjom kapitalnih dobara prijavile su najveći porast narudžbi, od 7,2 odsto, proizvođači trajnih potrošnih dobara su zabilježili rast od 1,8 procenata, a proizvođači robe široke potrošnje za 0,5 odsto.

Kada se iz kalkulacije isključe veliki ugovori, koji mogu da „iskrive“ rezultat, računica i dalje pokazuje ukupan rast narudžbina od 4,3 odsto, naveo je Destatis.

Revidirani pokazatelji za septembar, koje je objavila njemačka statistika, pokazuju da su narudžbine u tom mjesecu pale za 0,3 odsto a ne za prvobitno procjenjenih 0,6 procenata.