Evropska komisija odobrila Microsoftovo preuzimanje LinkedIna

Evropska komisija je američkoj kompaniji Microsoft izdala saglasnost za 26,2 milijardi dolara vrijedno preuzimanje američke kompanije Linkedin, koja upravlja istoimenom poslovnom društvenom mrežom

Kupovina LinkedIna predstavlja najveću akviziciju u Microsoftovoj istoriji.

Komisija se s ciljem osiguranja usklađenosti s evropskim zakonodavstvom usmjerila na usluge profesionalnih društvenih mreža, softver za upravljanje odnosima s korisnicima i online oglašavanje.

Kao što se može vidjeti iz podataka na internetskoj stranici Komisije, bila je uglavnom zabrinuta da će Microsoft Linkedinu unaprijed instalirati sve uređajima s njihovim operativnim sistemom i da Linkedinovim konkurentima neće više omogućiti pristup bazama podataka.

Kako je istaknula Komisija, Linkedin bi mogao povećati broj svojih korisnika na način koji bez preuzimanja ne bi bilo moguć. Spajanje bi, prema Komisiji, moglo novih ponuđačima usluga profesionalnih društvenih mreža u velikoj mjeri otežati ulazak na tržište.

Kako je istaknula Komisija pristup cjelokupnoj Linkedinovoj bazi podataka nije nužan za uspješan nastup na tržištu. Microsoft, po njenom mišljenju, ima relativno malu ulogu u području odnosa s kupcima – moćno ga premašuje Salesforce – tako da je malo vjerovatno da će predstavljati nelojalnu konkurenciju.

Kada je u junu predstavljao sporazum, predsjednik Uprave Microsofta Satya Nadella rekao je da preuzimanje udružuje vodeći globalni poslovni cloud i vodeću svjetsku poslovnu mrežu.