UniCreditu za spas treba 13 milijardi eura i 14.000 otkaza

Najveća italijanska banka UniCredit objavila je da planira da prikupi 13 milijardi eura svježeg kapitala i da očisti bilans od rizične imovine, dok u sklopu izmjena poslovnog modela ističe dalji razvoj poslovanja u zapadnoj, srednjoj i istočnoj Evropi

U trogodišnjem strateškom planu, prvom u mandatu novog izvršnog direktora Žan Pijera Mustiera, UniCredit je kao središnju mjeru jačanja kapitalne osnove najavio izdanje prava u iznosu 13 milijardi eura.

Ta najveća italijanska banka i jedina italijanska od strateške važnosti za stabilnost globalnog finansijskog sistema, ovih dana je prodala udio u poljskoj banci Pekao, čime je prikupila više od 2,5 milijardi eura, kao i fond za upravljanje imovinom Pioneer za 3,55 milijardi eura.

Planira još i prodaju i 30 posto udjela u Finecu, banci u sklopu grupe. Time planira do kraja 2019. da podigne stopu adekvatnosti kapitala iznad 12,5 posto, s 10,8 posto koliko je iznosila na kraju septembra.

U Unicreditu napominju da u četvrtom ovogodišnjem tromjesečju očekuju jednokratni otpis u ukupnom iznosu od 12,2 milijarde eura, uključujući rezervacije za gubitke po kreditima u matičnoj Italiji od 8,1 milijardu eura i neto troškove restrukturisanja od 1,7 milijardi eura.

Najavljeno je i otpuštanje ukupno oko 14.000 radnika, čime u UniCreditu žele da uštede 1,1 milijardu eura troškova. Ukupno ciljaju na neto godišnju uštedu u predviđenom razdoblju od 1,7 milijardi eura.

Među ključnim finansijskim ciljevima u toj banci navode ostvarivanje ciljane neto dobit u 2019. godini od 4,7 milijardi eura.