Sankt Peterburg najbolja kulturna destinacija

Prema izboru portala World Travel Awards Sankt Peterburg je proglašen za najbolju kulturnu destinaciju na svijetu

Sankt Peterburg je grad značajan za istoriju zemlje i drugi grad po veličini u Rusiji. Osnovan je tek početkom 18. vijeka, a za njegov nastanak zaslužan je car Petar Veliki, koji ga je izgradio i proglasio prestolnicom, što je i ostao, sve do Oktobarske revolucije.

U grad su na carev poziv stigle najbolje arhitekte iz cijele Europe koji su sagradili jedan od najmodernijih i najljepših gradova. Mnoge građevine podsjećaju na one u Parizu, jer je car bio opčinjen glavnim gradom Francuske.

Zahvaljujući svemu tome, grad su uskoro ukrasile brojne crkve, palate i muzeji, a padom Sovjetskog saveza, iz godine u godinu raste i broj posjetilaca.

Ako posjetite ovaj divni grad, ovo ne smijete da propustite.

Kazanska katedrala
Ovo remek djelo neoklasicizma, koje potpisuje arhitekta Andrej Voronikhin, je šteta ne posjetiti. Sagrađena je u 19. vijeku, za vrijeme komunizma služila je kao muzej, ali prvobitna namjena vraćena joj je 1992. godine.

Aleksandrinski teatar
Možete mu se diviti i spolja, ali preporuka je da kupite kartu za balet i operu i doživite ovaj teatar u punom sjaju.

Groblje Tikhvin
Rusija je svijetu dala more umjetnika, a neki od najslavnijih, kao što su Dostojevski, Nabokov i Čajkovski, živjeli su u Sankt Peterburgu,  na kraju i sahranjeni, pa im možete odati počast na groblju Tikhvin.

Muzej Kunstkamera
Posjetite najstariji muzej u Rusiji, kojeg je 1714. osnovao car Petar Veliki. Radi se o muzeju etnologije i antropologije koji je prepun neobičnih eksponata.

Opustite se u „Marsovom parku
Park nazvan po rimskom bogu rata smjestio se u samom centru grada. Radi se o zelenoj oazi, a jedini je problem što kad jednom u njega dođete, možda više nećete htjeti da odete iz njega.

Krstarica Aurora
Naučite sve o ruskoj vojnoj istoriji u muzeju koji se nalazi unutar broda Aurora. Ovaj vojni brod se jasno, nalazi, na rijeci Nevi.

Ermitaž
Jedan od najslavnijih i najvećih svjetskih muzeja svoje je mjesto našao u Sankt Peterburgu. Ako dođete u Peterburg i ne vidite Ermitaž, to vam je kao da ste u Rimu i ne obižete Koloseum.