Zaposleni u Belgiji dobijaju „biciklističku naknadu“

Više od 400.000 Belgijanaca primilo je „biciklističku naknadu“ zato što na posao odlaze biciklom, a ukupno je isplaćeno oko 93 miliona evra

Radi se o novčanim podsticajima koje im isplaćuju firme u kojima rade, a one onda taj trošak odbijaju od poreza. Po istom principu, građani od poreza mogu da odbiju svaku kupovinu ili servis vezan uz održavanje bicikla.

Prošle godine je ovu pogodnost iskoristilo oko 406.000 Belgijanaca što je državu koštalo oko 93 miliona eura. Prije pet godina broj korisnika je bio za 30% niži, sveukupno oko 314.000 zaposlenih, piše Brussels Times.

Finansijska podrška nije jedina stvar koja Belgijance motiviše da se biciklom voze na posao. Država ima veliki problem s saobraćajnim špicevima pa je i Udruženje biciklista pokrenulo razne akcije kojima bi podstakli ljude da se voze biciklima.

Osim što se sve više ljudi vozi na posao biciklom, primjetan je i trend rasta prijeđene kilometraže. Prije pet godina godišnje bi jedna osoba u prosjeku prošla 944 kilometra, što je prošle godine naraslo na 1.045 km.

Biciklističke naknade mogu biti i prilično visoke. Na primjer, ako zaposleni živi 15 km daleko od firme, radi 210 dana u godini i prima maksimalnu naknadu od 0,22 eura po kilometru, primiće godišnju kompenzaciju od 1.386 eura.