SAD: Alibaba se opet našao na crnoj listi

Sjedinjene Američke Države vratile su kinesku kompaniju za e-trgovinu Alibabu na crnu listu tržišta na kojima se prodaju krivotvoreni proizvodi i krše se prava iz domena intelektualnog vlasništva

Prije četiri godine američki regulator izbrisao je Alibabu s popisa da bi u najnovijem izvještaju u njega uvrstili Alibabinu platformu Taobao, uz obrazloženje da ne ulažu dovoljno napora kako bi spriječili prodaju falsifikovanih i piratskih proizvoda.

Američki regulator ističe da je platforma za internet trgovinu Taobao.com značajan izvor zabrinutosti s obzirom na veliki broj dostupnih navodno falsifikovanih i piratskih proizvoda i izazova s kojima se suočavaju nosioci prava pri uklanjanju i prevenciji nedopuštene prodaje i ponude takvih proizvoda.

Uvrštavanje na crnu listu ne povlači nikakve kazne, ali predstavlja udarac za Alibabinu reputaciju, jer kompanija nastoji poboljšati svoj imidž i povećati međunarodnu prodaju.

Iz Alibabe su poručili kako su razočarani odlukom američkog regulatora, i da su poboljšali mehanizme nadzora proizvoda koji su prodaju na njihovim platformama.

– Samo u 2016. godini aktivno smo uklonili više od dvostruko više oglasa sa spornim proizvodima nego u 2015 –  izjavio je u predsjednik grupe Alibaba Majkl Evans. On je naznačio je da je odluka možda više rezultat trenutne političke klime u Americi.

Alibaba i platforma Taobao se dugo suočavaju s optužbama da omogućavaju prodaju falsifikovanih proizvoda.