Wall Street: Indeksi pod pritiskom bankarskog sektora

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi blago pali u mirnom predprazničnom trgovanju, pri čemu je najveći gubitnik bio bankarski sektor

Dow Jones oslabio je 0,07 odsto, na 19.819 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,03 odsto, na 2.249 bodova, a Nasdaq indeks 0,12 odsto, na 5.432 boda.

Juče se najveća svjetska berza nije uspjela oporaviti od oštrog pada dan prije, a analitičari kažu da se čini da je trend rasta tržišta, podstaknut pobjedom Donalda Trampa na predsjedničkim izborima, izgubio na snazi.

Tržište je nedjeljama snažno raslo zahvaljujući nadi ulagača da će Trampovi planovi o smanjenju poreza, povećanju ulaganja u infrastrukturu i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima ubrzati rast ekonomije.

Zahvaljujući skoku cijena akcija u posljednjih mjesec i po dana, S&P 500 indeks na dobitku je od početka godine oko 10 odsto ali se dio ulagača sada plaši korekcije cijena.

Najviše su juče pale cijene akcija u bankarskom sektoru, za 0,7 odsto, pa je dobitak u tom sektoru od početka godine smanjen na otprilike 20 odsto.

S druge strane, porasle su i cijene akcija u komunalnom sektoru i sektoru nekretnina , koji su posljednjih mjeseci po rastu zaostajali za drugim sektorima.

Obim trgovanja bio je i juče mršav, što je uobičajeno za ovo praznično razdoblje. Na američkim je berzama vlasnika zamijenilo oko 4,9 milijardi akcija, dok je u posljednjih 20 dana prosječni dnevni obim iznosio 6,9 milijardi.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,20 odsto, na rekordnih 7.120 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,21 odsto, na 11.451 bod, a pariski CAC 0,20 odsto, na 4.838 bodova.